Pesta

Bylinková pesta

6.9.15 ApiAstrum 1 Comments

Pesto je jednoduchá a delikátní rychlovka k těstovinám nebo k pečené zelenině. Také skvělá varianta uchování aromatických bylin s minimální ztrátou vitamínů. Když se totiž zadaří a naroste hodně bylinek můžete si udělat zásobu do skleniček, v lednici vydrží dlouho. Já do pesta osobně vůbec nepřidávám sýr, dá si ho každý sám podle chuti až na talíři :)

bazalkové pesto s kešu a petrželové pesto s vlašskými ořechy

2 hrnky bylin nebo různých natí
1/2 až 1 hrnek různých ořechů nebo semen
1 lžička mořské soli
2-3 stroužky česneku
1/4 hrnku i víc olivového oleje

Můžeme si pesto libovolně nakombinovat z oblíbených bylinek a ořechů. Zkuste třebas koriandrové pesto s kešu nebo řeřichovo-rukolové pesto s mandlemi. Na jaře je výborný na pesto medvědí česnek! Všechny kombinace budou dobré.
Vše kromě oleje dáme do výkonného mixéru a romixujeme, pak postupně přidáváme olej a rozmixujeme na pastu. Do uvařených horkých těstovin vmícháme pesto, přebytek plníme do čistých skleniček a vršek lehce zalijeme ještě oliváčem, takto vydrží v lednici dlouho.

Bazalka je oblíbené koření středozemní kuchyně už od starověku. Staří Řekové ji pokládali za královnu bylin, v Indii jsou některé druhy považovány za posvátné a jsou zasvěceny bohům. Bazalka má zklidňující účinky na nervovou soustavu, usnadňuje vykašlávání a zklidňuje trávení. Podporuje sílu pohlavních orgánů a považuje se za afrodiziakum.

1 komentář:

  1. Tak o tom, že bazalka působí i jako afrodiziakum jsem třeba vůbec nevěděla. Díky za info. Já právě už delší dobu hledám něco, co by fungovalo jako taková přírodní viagra. Nemáte náhodou nějaký tip na nějakou takovou bylinku? Manžel má právě poslední dobou trochu problémy a říkala jsem si, že právě nějaké bylinky by to mohly vyřešit. :)

    OdpovědětVymazat