Alkohol,

Ostružinové víno

29.9.15 ApiAstrum 0 Comments


Ovocné víno je velmi zdravý a lahodný nápoj! Silně podporuje celý zažívací trakt a uchová si vysoký obsah vitamínů. Domácí výroba je jednoduchá a naprosto přirozená, jen je potřeba dodržet několik zásad. V prvé řadě se určitě vyplatí použít čisté kvasinkové kultury Saccharomyces cerevisiae a Sacharomyces oviformis, prodávají je v každé "klasické" drogérce ;) Kultura silně rozkvasí a tím se potlačí divoké kvasinky a nežádoucí bakterie, doba kvašení je kratší a uchovají se aromatické látky.
Už druhým rokem dělám ostružinové víno, protože máme hromady ostružin a už nevím co s tím dělat :) Je přímo výtečné, řekla bych tak polosuché a trochu silnější. Pozor skladováním na světle oxiduje barva na ošklivou nahnědlou :(

Na 10l vína budete potřebovat:

1 sáček živné soli
1 sáček sušených vinných kvasinek
třtinový cukr
ovoce
kyselina citrónová 2g/1l šťávy
převařenou nebo osmotickou vodu
demižón (velmi dobře umytý)
kvasná zátka

Podle tabulky si vypočítáme potřebné množství vody a cukru, svaříme a necháme vychladnout. Živnou sůl rozpustíme ve 3 lžících vody. Po vychladnutí cukrové vody na pokojovou teplotu smísíme se šťávou, vinnými kvasinkami a živnou solí, dobře promícháme a nalijeme do demižónu. Ne však více než do 3/4 objemu! Uzavřeme kvasnou zátkou, můžeme zalít voskem, a uložíme v místnosti při 20-25°C na 6-8 týdnů. Pak víno opatrně stočíme gumovou hadičkou od pěny a kalů, a nalijeme opět do demižónu, uzavřeme kvasnou zátkou a necháme ještě asi 2 měsíce stát. Druhé stáčení od kalů je už do tmavých lahví na uskladnění.

0 komentářů: