Tradice do vege
250g fazolek adzuki
kari lístky
trochu saturejky
250g rýže
1 velká hlávka zelí
5 stroužků česneku
1 velká cibule
1 lžička červené papriky
pepř
200g rajského protlaku
1 lžička mletého kmínu
sůl
slunečnicový olej
Den předem večer si namočíme fazolky, ráno vodu vylijeme a ješte je propláchneme. Vaříme v nové vodě s několika lístky kari a troškou saturejky, bez soli, asi 50minut, tedy víc doměkka. V jiném hrnci uvaříme rýži, tu můžeme osolit. Uvařené suroviny necháme trochu vychladnout a mezitím si připravíme zelné listy.
Z hlávky zelí vyřízneme dobře prostřední košťál, vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Postupně jak listy měknou sami se budou uvolňovat nebo jim trošku pomůžeme a hned je vyndaváme z vody na tác.
Připravíme si náplň (během toho pořád odebírám změklé listy z vařící se hlávky). Na pánvi na oleji orestujeme cibulku. Když je hotová stahneme z plotny, vmícháme lžičku sladké papriky a promícháme s fazolkami, rýží, utřeným česnekem, kmínem, polovinou protlaku, osolíme a opepříme. Směs dáváme lžící na listy a zarolujeme, ze stran list prsty zabalíme dovnitř a skládáme těsně vedle sebe do hrnce. Z části vody ve které se vařila hlávka zelí si připravíme sosík. Vmícháme druhou polovinu protlaku, osolíme a můžeme přidat trochu mletého kmínu. Sosíkem zalijeme holubky aby byly ponořené a vaříme asi 10minut. Stačí to, protože náplň není syrová. S tradiční náplní z masa se holubky vaří přes hodinu. Já holubky zatěžkávám talířkem zatíženým sklenicí vody, jinak vyplavou a můžou se rozbalit.
Ještě jeden tip-lepší je letní zelí, nemá tak tlustý košťál. Pokud mají i uvařené listy v prostředku košťál tvrdý, vyřízneme ho jinak holubky dobře nezabalíme! Budou malinké ale to nevadí. Já měla malé hlávky ze zahrádky tak mám také malinké holubky :) Je to jen trošku víc práce.
Servírujeme polité sosíkem.
Holubky
Holubky jsou plněné zelné listy. Je to tradiční východoslovenské jídlo podávané jako předkrm nebo naopak poslední jídlo před odchodem domů na různých sešlostech a oslavách. Plní se i kapustové listy a v Maďarsku dokonce vinné listy. A protože mám trochu východoslovenskou krev, znám tradiční recept od babičky jen jsem si ho upravila a uvařila holubky jinak-vegetariánské :)kari lístky
trochu saturejky
250g rýže
1 velká hlávka zelí
5 stroužků česneku
1 velká cibule
1 lžička červené papriky
pepř
200g rajského protlaku
1 lžička mletého kmínu
sůl
slunečnicový olej
Den předem večer si namočíme fazolky, ráno vodu vylijeme a ješte je propláchneme. Vaříme v nové vodě s několika lístky kari a troškou saturejky, bez soli, asi 50minut, tedy víc doměkka. V jiném hrnci uvaříme rýži, tu můžeme osolit. Uvařené suroviny necháme trochu vychladnout a mezitím si připravíme zelné listy.
Z hlávky zelí vyřízneme dobře prostřední košťál, vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Postupně jak listy měknou sami se budou uvolňovat nebo jim trošku pomůžeme a hned je vyndaváme z vody na tác.
Připravíme si náplň (během toho pořád odebírám změklé listy z vařící se hlávky). Na pánvi na oleji orestujeme cibulku. Když je hotová stahneme z plotny, vmícháme lžičku sladké papriky a promícháme s fazolkami, rýží, utřeným česnekem, kmínem, polovinou protlaku, osolíme a opepříme. Směs dáváme lžící na listy a zarolujeme, ze stran list prsty zabalíme dovnitř a skládáme těsně vedle sebe do hrnce. Z části vody ve které se vařila hlávka zelí si připravíme sosík. Vmícháme druhou polovinu protlaku, osolíme a můžeme přidat trochu mletého kmínu. Sosíkem zalijeme holubky aby byly ponořené a vaříme asi 10minut. Stačí to, protože náplň není syrová. S tradiční náplní z masa se holubky vaří přes hodinu. Já holubky zatěžkávám talířkem zatíženým sklenicí vody, jinak vyplavou a můžou se rozbalit.
Ještě jeden tip-lepší je letní zelí, nemá tak tlustý košťál. Pokud mají i uvařené listy v prostředku košťál tvrdý, vyřízneme ho jinak holubky dobře nezabalíme! Budou malinké ale to nevadí. Já měla malé hlávky ze zahrádky tak mám také malinké holubky :) Je to jen trošku víc práce.
Servírujeme polité sosíkem.
0 komentářů: