Tradice do vege

Holubky

25.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Holubky jsou plněné zelné listy. Je to tradiční východoslovenské jídlo podávané jako předkrm nebo naopak poslední jídlo před odchodem domů na různých sešlostech a oslavách. Plní se i kapustové listy a v Maďarsku dokonce vinné listy. A protože mám trochu východoslovenskou krev, znám tradiční recept od babičky jen jsem si ho upravila a uvařila holubky jinak-vegetariánské :)


250g fazolek adzuki
kari lístky
trochu saturejky
250g rýže
1 velká hlávka zelí
5 stroužků česneku
1 velká cibule
1 lžička červené papriky
pepř
200g rajského protlaku
1 lžička mletého kmínu
sůl
slunečnicový olej

Den předem večer si namočíme fazolky, ráno vodu vylijeme a ješte je propláchneme. Vaříme v nové vodě s několika lístky kari a troškou saturejky, bez soli, asi 50minut, tedy víc doměkka. V jiném hrnci uvaříme rýži, tu můžeme osolit. Uvařené suroviny necháme trochu vychladnout a mezitím si připravíme zelné listy.
Z hlávky zelí vyřízneme dobře prostřední košťál, vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Postupně jak listy měknou sami se budou uvolňovat nebo jim trošku pomůžeme a hned je vyndaváme z vody na tác.
Připravíme si náplň (během toho pořád odebírám změklé listy z vařící se hlávky). Na pánvi na oleji orestujeme cibulku. Když je hotová stahneme z plotny, vmícháme lžičku sladké papriky a promícháme s fazolkami, rýží, utřeným česnekem, kmínem, polovinou protlaku, osolíme a opepříme. Směs dáváme lžící na listy a zarolujeme, ze stran list prsty zabalíme dovnitř a skládáme těsně vedle sebe do hrnce. Z části vody ve které se vařila hlávka zelí si připravíme sosík. Vmícháme druhou polovinu protlaku, osolíme a můžeme přidat trochu mletého kmínu. Sosíkem zalijeme holubky aby byly ponořené a vaříme asi 10minut. Stačí to, protože náplň není syrová. S tradiční náplní z masa se holubky vaří přes hodinu. Já holubky zatěžkávám talířkem zatíženým sklenicí vody, jinak vyplavou a můžou se rozbalit.
Ještě jeden tip-lepší je letní zelí, nemá tak tlustý košťál. Pokud mají i uvařené listy v prostředku košťál tvrdý, vyřízneme ho jinak holubky dobře nezabalíme! Budou malinké ale to nevadí. Já měla malé hlávky ze zahrádky tak mám také malinké holubky :) Je to jen trošku víc práce.
Servírujeme polité sosíkem.

0 komentářů: