Smažené

Bramborové placky s povidly

24.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Zní to sice obyčejně, ale staročeské "lokše" jsou moc dobré. Tradičně se podávaly na Svatomartinské hostině, omaštené, naslano, nasladko nebo jako příloha.


750g brambor
200g polohrubé mouky (případně řízneme špaldovku s dětskou krupičkou :)
1 vejce
mořská sůl
slunečnicový olej nebo ghí

Brambory uvaříme v osolené vodě. Necháme je vychladnout a pak nahrubo nastrouháme na vál, přidáme mouku, trošku soli a vypracujeme v těsto. Ideální je pokud vám brambory zbyly jako příloha z nějakého jídla, budete ale muset odhadnout množství mouky. Šikovná hospodyňka jistě pozná správnou konzistenci těsta, není co zkazit! Tvoříme malé tenké placky, které v pánvi na oleji nebo ghí osmažíme dozlatova. Podáváme potřené švestkovými povidly nebo jinak podle vaší chuti, třeba naslano jen tak :) Dají se použít i jako příloha k jinému jídlu. Dobrou chuť!

0 komentářů: