Kaše,

Tři recepty na ranní ovesné kaše

3.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Ajurvéda velmi doporučuje začínat den kaší, jídlo je v podstatě tridóšické takže vhodné pro každého. Ano jedná se o teplou snídani! Ostatně i na známý ranní rituál: citrónová voda nebo voda s medem, by mělá být voda také spíše něco mezi horkou a teplou. Krásně nám to probudí trávení (tzv. trávicí oheň). Každý kdo rád po ránu, ještě na lačno, pije třeba horký čaj o tom ví své, je to opravdu blaho pro naše bříška.

Všechny suroviny přivedeme k varu a hned stahneme z plotny. Chvilku necháme přiklopené stát a pak rozmixujeme ponorným mixérem a teplé sníme :) Můžeme použít samozřejmě jakékoliv jiné vločky, na výběr jich mají spoustu. Já vločky raději zaměňuji za pohanku lámanku.



Ovesná kaše s kakaem a švestkami (1 porce) :

100g ovesných vloček
5  sušených švestek nebo 3 čerstvé
1 lžíce rozinek
2 hrnky vody
hrst mandlí
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky sušeného zázvoru
1 lžička nepraženého kakaa
1/2 lžičky ghí


Banánová ovesná kaše s kokosem (1 porce) :

100g ovesných vloček
1 banán
1 lžíce rozinek
2 hrnky vody
pár kuliček kardamomu
3 lžíce strouhaného kokosu
1 hřebíček
1/2 lžičky kokosového oleje


Meruňková/ jablečná ovesná kaše  (1 porce) :

100g ovesných vloček
5  sušených meruňek nebo 3 čerstvé
1 lžíce rozinek
2 hrnky vody
hrst vlašských ořechů
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky sušeného zázvoru
1/2 lžičky sezamového oleje

0 komentářů: