Kaše,

Tři recepty na ranní ovesné kaše

3.11.15 ApiAstrum 1 Comments

Ajurvéda velmi doporučuje začínat den kaší, jídlo je v podstatě tridóšické takže vhodné pro každého. Ano jedná se o teplou snídani! Ostatně i na známý ranní rituál: citrónová voda nebo voda s medem, by mělá být voda také spíše něco mezi horkou a teplou. Krásně nám to probudí trávení (tzv. trávicí oheň). Každý kdo rád po ránu, ještě na lačno, pije třeba horký čaj o tom ví své, je to opravdu blaho pro naše bříška.

Všechny suroviny přivedeme k varu a hned stahneme z plotny. Chvilku necháme přiklopené stát a pak rozmixujeme ponorným mixérem a teplé sníme :) Můžeme použít samozřejmě jakékoliv jiné vločky, na výběr jich mají spoustu. Já vločky raději zaměňuji za pohanku lámanku.



Ovesná kaše s kakaem a švestkami (1 porce) :

100g ovesných vloček
5  sušených švestek nebo 3 čerstvé
1 lžíce rozinek
2 hrnky vody
hrst mandlí
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky sušeného zázvoru
1 lžička nepraženého kakaa
1/2 lžičky ghí


Banánová ovesná kaše s kokosem (1 porce) :

100g ovesných vloček
1 banán
1 lžíce rozinek
2 hrnky vody
pár kuliček kardamomu
3 lžíce strouhaného kokosu
1 hřebíček
1/2 lžičky kokosového oleje


Meruňková/ jablečná ovesná kaše  (1 porce) :

100g ovesných vloček
5  sušených meruňek nebo 3 čerstvé
1 lžíce rozinek
2 hrnky vody
hrst vlašských ořechů
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky sušeného zázvoru
1/2 lžičky sezamového oleje

1 komentář:

  1. To s tou ayurvédou jsem například vůbec netušila. Dává to ale určitě smysl. Asi poslední dva týdny se snažím každé ráno jíst ovesnou kaši s ovocem (jaké do ní dávám většinou střídám podle toho, co je doma zrovna k dispozici) a oříšky a musím teda říct, že se díky tomu během dne opravdu cítím mnohem lépe. Dřív jsem snídaně hodně zanedbávala kvůli tomu, že jsem na to prostě neměla čas, ale příprava takové kaše naštěstí moc času nezabere. :)

    OdpovědětVymazat