Zelenina

Pečená řepa s bramborem a kozím sýrem

29.10.15 ApiAstrum 0 Comments

Řepa je velmi hodnotná a zdravá potravina, řekla bych ale že není zrovna moc v oblibě a to je škoda. Je potřeba upozornit, že syrová je velmi těžce stravitelná!

Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku. 


červená řepa
brambory
měkký kozí sýr
listy špenátu nebo mangoldu
olivový olej
vlašské ořechy nebo jiná semínka

Řepu omyjeme a odkrojíme konce, dobře zabalíme do alobalu a pečeme v troubě při 200°C 2 hodiny. Já přidávám i omyté brambory ve slupce, přílohu si ale zvolte sami. Pečení trvá opravdu dlouho, ale můžeme toho využít a dát si do trouby upéct současně i něco jiného, řepa není nijak cítit, kor když je zabalená v alobalu. Takže třeba nějaký koláč, alespoň tu energii využijeme.
Hotovou řepu oloupeme a servírujeme libovolně pokrájenou s bramborem a čerstvými listy špenátu. Posypeme kozím sýrem a ořechy, zalijeme trouchou olivového oleje. Takto upečená řepa má opravdu jedinečnou chuť, vřele doporučuji!

0 komentářů: