Knedlíky,

Vegetariánská svíčková :) a špaldové knedlíky z hrnečku

29.10.15 ApiAstrum 0 Comments

Protože jsme nebyli vegetariány odjakživa máme stále v paměti uloženou chuť klasických omáčkových jídel a občas na ně máme chuť. Knedlíky děláme sice asi tak třikrát za rok, ale pokud se to všechno udělá trochu JINAK! a z jiných surovin nevidím důvod proč si oblíbené jídlo jako svíčková omáčka odpírat. Bude to jen trochu náročnější na přípravu a čas.


Špaldové knedlíky z hrnečku :

400g špaldové mouky
100g libovolné krupice
70g mletého lněného semínka
500ml vody
2 vejce (nemusí být pokud přidáte víc lněného semínka a předem ho namočíte, aby pustilo sliz)
1 lžička soli
1 lžička mořských řas Dulse
1 lžička tymiánu nebo jiných oblíbených bylinek
80g extrudovaných obilovin nesolených, neslazených (burizony, amarant, pukance...)
1 sáček vinného kamene

Suroviny smícháme dohromady, extrudovanou obilovinu a vinný kámen přidáme až nakonec. Pokud použijeme vejce, vyšleháme bílky. Těstem naplníme hrnečky lehce vymazané olivovým olejem, ne však až po okraj-vyběhne to, a dobře zaděláme alobalem. Vložíme do hrnce s vřící vodou a vaříme asi 40 minut. Voda v hrnci by neměla sahat nad polovinu výšky hrnků-to je potřeba si předem odměřit. Knedlíky po mírném zchladnutí vyklopíme, popř. je objedeme trošku nožem a nakrájíme. Jsou hrubší a taky sytější než klasické.




Fazolové bochánky (náhrada masa :-) :

250g  libovolných fazolí spíše však těch menších (adzuki, urid, mungo...)
10 kari lístků 
100g lněného semínka
1 malá cibulka
2 stroužky česneku
1 lžička Harisy
1 lžička kurkumy
sůl
kukuřičná strouhanka 
slunečnicový olej nebo ghí

Fazolky přes noc namočíme, druhý den vodu vylijeme a ještě propláchneme. Uvaříme je hódně doměkka s kari lístky a zásadně bez soli, vodu pak také na nic nepoužívame, jsou v ní puriny, které zhoršují stravitelnost a nadýmají. Vychladlé fazolky trochu pomačkáme šťouchadlem a přidáme mleté lněné semínko, najemno nakrájenou cibulku, utřený česnek, koření, sůl a strouhankou doladíme konzistenci. V ruce vytvoříme bochánky nebo kuličky, jak to půjde. Obalíme zlehka ve strouhance a chvilku osmažíme z obou stran.



Svíčková omáčka :

Tu už si udělá každý jak ji zná tradičně (co rodina to jiná omáčka) a podle svých chutí, někdo rád sladší, jiný kyselejší. Já zkusila i přidat dýni Hokkaidó :)

1/2 celeru (nebo kořen petržele)
3 velké mrkve
1 dýně Hokkaidó (nebo i jiná-máslová, muškátová...)
5 kuliček nového koření
5 bobkových (vavřínových) listů
1 větvička rozmarýnu
1/2 citrónu
1 lžička třtinového cukru
sůl
1 krabička obilné smetany
3 lžíce ječné mouky

Zeleninu očistíme a nahrubo pokrájíme, dýni neloupeme, přidáme koření a sůl, zalijeme vodou aby bylo vše ponořené a vaříme do změknutí. Potom vyndáme koření a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, přidáme smetanu a zahustíme ječnou moukou-dobře zakvedláme. Dochutíme solí, šťávou z citronu a třtinovým cukrem. Z vlastní zkušenosti ale vím že ta správná chuť se dostaví až druhý den, kdy se vše krásně rozleží a propojí. Zahušťování ječnou moukou dělá dobře našim střevům!

Pokud vše zvládne máte učiněnou vegetariánskou sváteční hostinu říznutou českou klasikou. Dobrou chuť!

0 komentářů: