Pohanka
250g pohaky (loupané kroupy)
125g červené quinoy
mořská sůl
1 lžička tymiánu
1 střední cibule
slunečnicový olej
3 stroužky česneku
300g žampionů nebo hlívy
1 lžička mletého kmínu
1/2 pórku
2 střední mrkve
olivový olej
petrželka na ozdobu
V jednom hrnci v osolené vodě a lžičkou tymiánu vaříme pohanku s quinou, asi 15-20 minut, odstavíme a necháme přiklopené dokud si nepřipravíme zeleninovou směs. Na pánvi osmahneme cibulku s česnekem na plátky, osolíme a vhodíme nakrájené houby. Chvilku dusíme pod pokličkou, případně trochu podlijeme, přidáme kmín, pórek nakrájený na kolečka a najemno nastrouhanou mrkev. Pohanku s quinou slijeme od zbylé vody a promícháme v míse se zeleninou, případně ještě s olivovým olejem a nasekanou petrželkou.
Pohanka s červenou quinoou
Další z mých kombinací na oblíbené téma směsi .....
Zeleninu používám pokud možno sezónní, naší a přes zimu to co je uskladnitelné, tzn. že i když už nemám svojí zeleninu koupím si raději bio mrkev, řepu, udělám pickles apod. než nakupovat krásná nedozrálá a předražená rajčata (protože jejich vypěstování stálo dost energie) nebo různé saláty které nás v zimě spíše ochlazují (protože v zimě normálně nikde nerostou). Zeleninu do všech směsí si nakombinujte podle svého gusta.
Hledám vždy konzistenční vyváženost a nebo vyváženost nutriční (50% obilovina, 25% luštěnina, 25% zelenina-vegetariáni a vegani to znají). Tady se sice jedná o kombinaci dvou obilnin, ale obě jsou bezlepkové, takže jsou lehce stravitelné a každá nám dává jiné živiny-chce to hlavně hlídat pořád tu pestrost a barevnost jídel!
125g červené quinoy
mořská sůl
1 lžička tymiánu
1 střední cibule
slunečnicový olej
3 stroužky česneku
300g žampionů nebo hlívy
1 lžička mletého kmínu
1/2 pórku
2 střední mrkve
olivový olej
petrželka na ozdobu
V jednom hrnci v osolené vodě a lžičkou tymiánu vaříme pohanku s quinou, asi 15-20 minut, odstavíme a necháme přiklopené dokud si nepřipravíme zeleninovou směs. Na pánvi osmahneme cibulku s česnekem na plátky, osolíme a vhodíme nakrájené houby. Chvilku dusíme pod pokličkou, případně trochu podlijeme, přidáme kmín, pórek nakrájený na kolečka a najemno nastrouhanou mrkev. Pohanku s quinou slijeme od zbylé vody a promícháme v míse se zeleninou, případně ještě s olivovým olejem a nasekanou petrželkou.
0 komentářů: