Leden,

Šípkový čaj s heřmánkem

11.11.15 ApiAstrum 1 Comments

Plody šípkového keře mají ve slupkách hodně vitamínů (obzvlášť v čerstvém šípku je hodně vitamínu C), pektinů, ovocných kyselin a cukrů, karotenoidy, třísloviny. Chutnají příjemně sladkokysele a jsou oblíbeným prostředkem k prevenci a léčení nemocí v lidovém léčitelství.
Šípky působí jako prevence proti nachlazení a infekcím, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem, zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách, příznivě ovlivňují některé enzymatické pochody, pečují o naše nervy a zlepšují schopnost soustředění, stimulují libido a zvyšují potenci, mají také účinky močopudné a potopudné, pomáhají při zánětech močového měchýře i ledvin. Kombinace vápníku, rutinu a vitamínu C dělá s šípků lék proti paradontóze a onemocnění dásní.
Z šípků se dělá čaj, marmeláda, sirup, džem, povidla, protlak, omáčka......... tady ale musí být odstraněné nažky a hlavně chloupky v plodu, mohou vyvolat svědění sliznicv ústech a v krku!

Osobně nedoporučuji vůbec šípkový čaj z pytlíku a pokud jste si nenasbírali, kupte si raději ten vcelku někde v dobrém bylinářství ;)

  
1l vody
4 lžíce sušeného šípku
pro zpestření je výborné ještě přidat:
2 lžíce sušeného heřmánku

Šípky postupně rozťukneme pojednom v hmoždíři a ve vodě přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, stahneme z plotny a necháme 20 minut přiklopené odstát. Chceme-li jen první odvar můžeme šípky ještě pomačkat šťouchadlem na brambory a tím získat víc dužiny. Budeme-li ještě dělat druhý odvar necháme si pomačkání dužiny až po něm, aby nebyl čaj slabší. Přelijeme přes jemné sítko, pokud možno nekovové a můžeme pít. S citrónem a medem je to jeden z nejchutnějších čajů :)

1 komentář:

  1. Jo, já jsem vždycky nesnášel ten šípkový čaj, to byla prostě hrůza a maminka to do mě vždy lila v litrech, tak to je možná důvod, proč jsem si k tomuto čaji nikdy cestu nenašla. Nicméně, jsem se k němu kupodivu po 30 letech vrátila a začala jsem si ho kupovat ve velkém z těchto stránek. Asi si tak vzpomínám na dětství.

    OdpovědětVymazat