Tradice do vege

Zelňačka

15.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Jednoduchá, rychlá a zdravá polévka, která zasytí i zahřeje. V zimě jí u nás vaříme poměrně často.


1/4 hlávky bílého zelí
slunečnicový olej
1 velká cibule nebo 2 malé
uzený tempeh
1 lžička mletého kmínu
2 lžičky mleté sladké papriky
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
2 litry vody nebo zeleninového vývaru
sůl (asi 2 lžičky)
3 brambory nebo kedlubny, popř. tuřín
6 lžic ječné mouky
500g kysaného zelí
1 krabička obilné smetany

Na oleji orestujeme cibulku, osolíme a přidáme na proužky nakrájené bílé zelí, koření a chvilku restujeme. Nesmí se to připalovat jinak nám zhořkne paprika! To ale každý jistě znáte. Potom podlijeme vodou a vložíme na malé kostičky nakrájené brambory a rovnou zakvedláme i mouku dokud se voda nevaří. Mouka se stihne dobře zavařit než se uvaří doměkka brambory a zelí. Když máme zeleninu uvařenou hrnec odstavíme a vmícháme pokrájené kysané zelí (bývá dlouhé a špatně se pak lžící nabírá, hlavně dětem) a obilnou smetanu. Podáváme s chlebem a s kostičkami uzeného nebo osmahnutého tempehu.

0 komentářů: