Smažené

Karbenátky z freekehu s kaší

27.12.15 ApiAstrum 0 Comments

Freekeh (vysl. fríkech) má mnoho společného s bulgurem. Vyrábí se také z tvrdozrnné pšenice nebo pšenice špaldy. Pro výrobu freekehu se pšenice sklízí nezralá, přesně v okamžiku, kdy pšenice začíná zlátnout, ale zrno je ještě zelené, měkké a mléčné. Po sklizni se klasy nechají pár dní sušit na slunci a potom se opatrně ožehnou. Oheň se pečlivě kontroluje, aby se zrna v klasech jen lehce opražila. Získají tím lehce kouřovou, zemitou a zároveň oříškovou příchuť, která je pro freekeh typická. Působením tepla se zastaví proces zrání. Nakonec se zrno usuší a pak naláme, podobně jako bulgur. Taková pšenice má oproti té běžné několik předností. Obsahuje kvalitní bílkoviny a má velmi vysoký obsah vlákniny. Obsah tuku je na druhé straně velmi nízký. 
Zdroj: Contrylife


200g freekehu
60g krupičky
80g kukuřičné strouhanky
sůl
čerstvě umletý pepř
200g tofu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička Provensálských bylinek

slunečnicový olej

Freekeh uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Potom v míse smícháme s krupičkou, strouhankou, jemně nastrouhaným tofu, nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a dokořeníme. Rukou zpracujeme těsto a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Tvarujeme malé karbenátky a smažíme pozvolna dozlatova. Podáváme s bramborvou nebo jinou alternativní kaší a kysanou zeleninou.

0 komentářů: