Koláče

Tarte Tatin

11.12.15 ApiAstrum 0 Comments

Francouzský obrácený koláč zná asi už každý a tak ani historka jak koláč vznikl asi nikoho nepřekvapí, byla to prý náhoda! Paní Stephanie Tatin asi moc spěchala a dala do formy nejdříve jablka (něco podobného znám ;) a tak je alespoň tím těstem prý přikryla, aby se napřipálily a byl na světě nový koláč, nezdravě sladký koláč :)


Těsto:
200g špaldové mouky
100g kokosového másla
1 vejce
2 lžíce obilného mléka nebo vody
špetka soli

Jablečná náplň:
7 jablek nebo hrušek
půlku citronu
6 lžic třtinového cukru
2 lžíce ghí

Vypracujeme hladké těsto a necháme ho odpočinout. Jablka oloupeme a rozkrojíme na čtvrtiny, vyčistíme jádřinec. Nakrájíme je tak, aby se dobře skládala vedle sebe do velké pánve, kterou můžeme následně dát do trouby. Na pánvi na mírném plameni pomalu rozpékáme cukr a ghí do lehkého zkaramerilozování, odstavíme z plotny a pěkně vyskládáme jablka. Potom rozválíme těsto do kruhu trochu většího než je pánev, nejlépe mezi dvěma potravinářskými foliemi. Opatrně těsto na jedné folii přeneseme na jablka a po obvodu trochu zamáčkneme k pánvi, aby po otočení nevytékal karamel. Dáme do trouby na 30minut při 180°C a po vyjmutí hned opatrně vyklopíme na tác nebo talíř.

0 komentářů: