Brambory,

Brokolice stir-fry s kari brambory

3.1.16 ApiAstrum 0 Comments

Velmi jednoduchý recept na stir-fry přípravu brokolice na indický způsob. Brokolice je považována za nutričně velmi hodnotnou zeleninu. Aktivuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je také bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.


Brokolice stir-fry:

2 brokolice
3 cibule
4 stroužky česneku
1 lžička koriandru
1/4-1 lžička chilli
1 lžička tmavých hořčičných semínek
2 lžíce oleje nebo ghí
mořská sůl

Brokolici očistíme a rozdělíme na malé růžičky stejné velikosti. Na pánvi rozpustíme ghí  a vhodíme hořčičná semínka, po chvíli česnek nakrájený naplátky a pár sekund restujeme. Pak přidáme cibuli nakrájenou na proužky arestujeme dokud nezesklovatí, posypeme kořením, dobře promícháme a necháme rozvonět. Vložíme brokolici, promícháme, trochu podlijeme vodou a přiklopíme. Hlídáme si abychom brokolici nepřevařili! Můsí zůstat křupavá a zelená jinak ztrácí některé výživné složky. Správně tepelně upravená je hodnotnější, protože je pro nás lépe stravitelná a tělo si z ní může vzít víc. Výborná je s ochucenou rýží nebo s bramborem.

Kari brambory:

500g brambor (typ A)
2 cibule
ghí nebo slunečnicový olej
1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 zelená chilli paprička (nemusí být)
1 lžička kurkumy
1 lžička curry
1 lžička tmavých hořčičných semínek
mořská sůl
6 kari lístků

Brambory uvaříme a necháme vychladnout (můžeme i celé ve slupce). Potom je nahrubo nastrouháme. Rozpálíme ghí a opět vhodíme nejprve opražit hořčičná semínka a kari lístky, pak cibuli, osolíme a smažíme do zesklovatění. Přimícháme koření a necháme rozvonět. Vmícháme brambory, trošku podlijeme a chvilku necháme společně podusit.

0 komentářů: