Polévky

Celerovo-ječný vývar s pórkem

3.1.16 ApiAstrum 0 Comments

Hutnější a šlemovité polévky mám v zimním období moc ráda. Zahřívají a posilují trávení, proto jsou dobré také k snídani. Ječné kroupy jsou známé svým blahodárným působením na střevní sliznici čímž posilují imunitu, vyživují také pokožku, která v zimě trpí suchým vzduchem doma a mrazem venku. Pórek působí proti nadýmání a pocitu plnosti, žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa, syrový pak kyselinu listovou, vitamín C a B1. Jako cibule a česnek je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce.


200g ječných krup
1 střední bulva celeru
3 lžičky mořské soli
3l vody
čerstvě umletý pepř
trošku rozmarýnu a smilu italského
2-3 stroužky česneku
1 pórek
200ml rýžové smetany

Do hrnce s vodou dáme vařit propláchnuté kroupy s najemno nastrouhaným celerem. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a vaříme asi 1 hodinu na mírném ohni. Pak přidáme pórek nakrájený na kolečka, utřený česnek a zakvedláme smetanu. Necháme změknout pórek a ihned odstavíme.

0 komentářů: