Nádivky a nákypy

Pórkovo-jablečná nádivka z polenty

16.1.16 ApiAstrum 0 Comments


1 pórek
2 jablka
1 trs řapíkatého celeru 600ml vody
80g polenty
300g tmavého celozrnného nebo kváskového pečiva
200ml rýžového mléka
1 lžička tymiánu
1 lžička medvědího česneku
2 lžíce shoyu
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička mořské soli
čerstvě mletý pepř
100g slunečnicového semínka

Pórek nakrájíme na kolečka, celer na menší kostky a vaříme asi 5 minut ve vodě, scedíme. Vodu v hrnci osolíme, opepříme a přidáme shoyu, přivedeme k varu a vsypeme polentu. Vaříme asi 1 minutu na hustou kaši. V míse promícháme na kostičky nakrájené pečivo s mlékem, přidáme polentu, pórek s celerem, nastrouhaná jablka, koření a semínka. Zapékací formu vymažeme ghíčkem a naplníme nádivkou, vršek uhladíme lžící a pečeme 30 minut při při 200°C. Před servírováním nechte trochu zchladnout, nádivka se zatáhne a lépe drží pohromadě. Je výborná i studená!

0 komentářů: