Domácnost,

Mýdlový gel na praní

28.2.16 ApiAstrum 2 Comments

Jedná se vlastně o ekologickou, velmi účinnou a velmi levnou, alternativu tekutého pracího prostředku. Jeho výroba je snadná a rychlá. Neobsahuje žádné fosfáty a barviva, ani nepůsobí alergicky na pokožku. Ale protože neobsahuje optické zjasňovače, bělidla, bílé prádlo nebude zářivé bílé a možná nebude stačit na všechny skvrny. Na ty se mi osvědčilo použití žlučového mýdla (před praním prádlo namočit a namydlit skvrny), ale ješte lepší a bez práce je použití perkarbonátu sodného, tedy soli na skvrny. Při praní se rozpadá na bělící a dezinfekční aktivní kyslík (peroxid) a sodu. Používá se také při praní bílého prádla v mýdlových ořeších, kde je stejný problém. Já ho přidávám jak k bílému tak ke světle barevnému prádlu, jen na tmavé ne. A ještě jedna důležitá věc, místo aviváže a současně k ochraně pračky před tvrdou vodou je dobré použít kyselinu citrónovou nebo ocet.


200g mýdla na praní
175g práškové sody na praní
10l vroucí vody

Mýdlo nastrouháme na jemném struhadle do kýble a zalijeme asi litrem horké vody. Promícháme do rozpuštění a přisypeme sodu na praní. Opět důkladně promícháme a nalijeme zbytek vroucí vody. Množstvím vody si regulujeme hustotu gelu a podle toho i upravíme dávkování, to závisí i na stupni znečištění prádla. Až to zchladne vznikne gel, který si nalijeme třeba do nádob po komerčních pracích prostředcích. Na cca 40 pracích dávek tak získáme prací prostředek za cenu mýdla, což je naprosto skvělé a příroda vám bude vděčná! :)

Jak dávkuji a peru já:
do bubnu:
250-300ml gelu na praní (hrnek)
1-2 lžíce prekarbonátu sodného (při praní pod 60°C ještě asi půl lžičky TAEDu, slouží jako aktivátor perkarbonátu, který se jinak aktivuje teplotou)
do šuplíčku na aviváž:
100ml octa

Občas nechám pračku "vyprat" sebe samu na největší teplotu s 200g kyseliny citrónové v bubnu.

2 komentáře:

  1. Děkuji moc, já jsem přešla totiž na veganství a obecně na zero waste a hledám tak po internetu různé návody na to, jak nejméně škodit naší planetě. Proto jsem si třeba začala prát i mé spodní prádlo v podomácku vyrobených saponátech a je to dle mého to nejlepší, co jsem mohla udělat.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc Vám děkuji za postup, potřebuji něco opravdu účinného, mám se jít fotit na business portrét a zjistila jsem, že mám na košili flek, malý, ale vidět je, snad se mi ho podaří odstranit, jinak budu muset vybírat jiný outfit a na to už nemám moc prostor. Dáváte tam třeba i nějakou vůni (bylinky, tinkturu), nebo necháváte jen takto?

    OdpovědětVymazat