Soja

Řecká musaka se sojovým masem

27.3.16 ApiAstrum 0 Comments

Na můj vkus celkem pracné jídlo, ale je opravdu moc dobré, tak alespoň jednou za čas..... :)


2 velké lilky
6 brambor
1 velká cibule
150g sojového granulátu (hmotnost v suchém stavu)
2 lžičky Bambovy soli
2 lžíce ghí
1 sklenka červeného vína
4 rajčata nebo asi 250g passaty
mletá skořice
slunečnicový olej na smažení
sůl, pepř

Bašamel:
750 ml mléka (obilného)
6 lžic hladké špaldové mouky
3 lžíce ghí
skleničku nastrouhaného kozího sýru
3 vejce
špetka muškátového oříšku

Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme z obou stran a necháme v míse asi 20 minut odpočinout, vypotit. Sojový granulát zalijeme horkou vodou, přidáme Bambovu sůl, promícháme a necháme nasáknout. Na pánvi orestujeme na ghí cibuli, osolíme, ochutíme skořicí a pak podlijeme vínem. Necháme přejít varem a přidáme propasírovaná rajčata. Podlijeme sklenkou vody a přiklopené chvilku dusíme na mírném ohni do odpaření vody. Necháme mírně vychladnout a vmícháme do směsi sníh z bílků. Lilky osušíme v utěrce a zlehka je osmahneme na oleji z obou stran. Stejným způsobem zpracujeme i brambory nakrájené na plátky. Tento krok lze přeskočit, ale musíte prodloužit dobu pečení celé musaky! Do pekáče klademe vrstvu lilků, sojové směsi, brambor a znovu lilků. Ty by měly tvořit také poslední vrstvu nahoře.
Bešamel si připravíme tak, že do rozpuštěného ghí přidáme mouku. Mícháme a když mírně zezlátne, přilijeme horké mléko. Ihned vmícháme žloutky a omáčku už nevaříme. Přidáme muškátový oříšek a nakonec strouhaný sýr. Dobře zamícháme a zalijeme vyskládané vrstvy v pekáči. Pečeme při 180°C asi 45-60 minut.

0 komentářů: