Domácí lékárna,

Pampeliškový med podle Marie Treben

28.4.16 ApiAstrum 0 Comments


4 vrchovaté hrsti květů pampelišek
1kg třtinového cukru
1/2 citrónu
1l vody

Do litru studené vody přidáme smetankové květy a zvolna přivedeme k varu. Necháme dvakrát až třikrát vzkypět, hrnec odstavíme, zakryjeme a necháme přes noc odstát. Druhý den hmotu vyklopíme na síto, necháme okapat a nakonec květy oběma rukama dobře vymačkáme. Do šťávy zamícháme nerafinovaný cukr a přidáme půlku citrónu nakrájeného na kolečka (pokud je chemicky ošetřený, odstraníme kůru). Kdybychom dali citrónu více, byl by med nakyslý. Široký kastrol bez poklice dáme na plotnu a zapneme na nejnižší teplotu. Může zůstat zapnutý celý den. Tímto způsobem se tekutina vypaří, aniž by se začala vařit a důležité látky v medu se zachovají. Hmotu necháme na zkoušku vychladnout, abycho viděli jestli má tu správnou konzistenci. Med nesmí být příliš hustý, jinak zkrystalizuje, ale ani příliš řídký jinak velmi rychle zkysne! Tak na to pozor. Musí to být zkrátka med, který se dá dobře roztírat, a který bude dělat radost a potěšení celé rodině při snídani... ;) Návod jsem převzala od známé bylinářky Marie Treben, tak ať se i vám povede.

0 komentářů: