Koláče

Obrácený pohankovo-jogurtový koláč s rebarborou

27.5.16 ApiAstrum 0 Comments

Inspirováno na Green kitchen stories... Naprosto úžasný, chutný a svěží dortík, kterého by se jeden ujed! :)


500g čerstvých rebarborových stopek
4 lžíce medu
2/3 hrnku vody
1,5cm kořene zázvoru
1 vanilkový lusk

275g hladké pohankové mouky
1 sáček vinného kamene
3 lžíce semínek bílého máku
1/2 lžičky soli
100g ghí nebo másla
100g medu nebo agávového sirupu
1 bio citrón na šťávu i nastrouhanou kůru
3 vejce
250g bílého jogurtu

Troubu předehřejeme na 180°C. Rebarboru oloupeme a nařežeme na asi 5cm kousky pod úhlem. V misce si promísíme med s vodou, nastrouhaným zázvorem a zrníčky z vanilkového lusku. Dortovou formu (jakákoliv vyšší forma, třeba i pekáček) vysteleme papírem na pečení a v záhybech si dáme záležet. Do kruhu vyskládáme rebarboru a polijeme zálivkou. Pečeme asi 30 minut.
V míse promícháme ingredience na těsto, z bílků vyšleháme sníh a vše dohromady promícháme do hladkého těsta. Po 30 minutách na rebarboru naneseme těsto, uhladíme a pečeme 50 minut. Koláč necháme nejprve dobře vychladnout, až pk jej opatrně obrátíme.

0 komentářů: