Čočka

Musaka z čočky

5.8.16 ApiAstrum 0 Comments

Velmi chutné tradiční jídlo oblíbené v Řecku ve vegetariánském kabátku ;) Pro mě tedy trochu zdlouhavá příprava, ale chuť výborná. Ješte že jsem toho udělala tolik.......(všechno jídlo u nás strašně rychle zmizí :)


300g černé čočky (Beluga)
2 baklažány
slunečnicový olej
2 cibule
3 stroužky česneku
2 větší karotky
8 řapíků celeru
1 lžíce majoránky
1 lžička dobromysli
800g konzervovaných krájených rajčat
2 lžíce shoyu
čerstvě namletý pepř
4 velké brambory
4 velká rajčata

100g ghí
100g rýžové mouky
800ml obilného mléka
1 lžička muškátového oříšku
2 vejce
100g výraznějšího sýru

Čočku uvaříme v dostatečném množství vody doměkka. Slijeme a vývar uchováme zvlášť. Na pávni osmažíme z obou stran postupně plátky lilků a brambor. Necháme okapat a dáme stranou. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, najemno nastrouhanou karotku a najemno nasekanou celerovou nať. Podlijeme trochou vývaru z čočky, přiklopíme a chvilku dusíme doměkka, občas promícháme. Přidáme čočku, bylinky a konzervovaná rajčata. Vaříme na mírném ohni asi 3 minuty, pak ochutíme pepřem a shoyu omáčkou. Polovinu čočkové směsi rozprostřeme na dno velkého pekáče, poklademe polovinou plátků lilku, pak brambor a všemi rajčaty nakrájenými na plátky. Zasypeme zbytkem čočkové směsi, lilků a brambor.
Na omáčku rozpustíme v kastrolku ghí, odstavíme a vmícháme mouku, aby vznikla jíška. Postupně přidáváme mléko a dobře promícháváme, aby vznikla hladká omáčka. Dáme opět na oheň a mícháme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme zchladnout, pak přidáme žloutky, nastrouhaný sýr a muškátový oříšek. V misce ušleháme bílky a opatrně vmícháme do omáčky.
Musaku zalijeme omáčkou tak, aby byla celá překrytá. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 1 hodinu dokud na povrchu nezezlátne.

0 komentářů: