Soja

Musaka s uzeným tofu

30.9.16 ApiAstrum 0 Comments


200g uzeného tofu
olivový olej
2 cibule
2 stroužky česneku
400g rajčat
mořská sůl
čerstvě umletý pepř
1/2 lžičky skořice
1 lžička římského kmínu
1 lžíci oregana
1 svazek petrželky
1kg brambor
2 lilky
2 lžíce ghí nebo másla
2 lžíce špaldové mouky
400ml obilného mléka
zeleninový bujon nebo Bambova sůl
2 vejce
150g goudy
180g sýru feta

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme tofu nakrájené na kostičky, kmín, skořici a oregano a zasypeme kousky rajčat. Osolíme a opepříme podle chuti, chvilku povaříme, odstavíme a vmícháme nasekanou petrželku. 
Brambory a lilek nakrájíme na tenké plátky, pomažeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
Rozehřejeme ghí nebo máslo, přidáme mouku a za stálého míchání zalijeme mlékem. Vaříme dokud omáčka nezhoustne a nevytvoří bešamel. Ochutíme zeleninovým bujonem nebo Bambovou solí.
Předehřejeme troubu na 200°C. Do zapékací nádoby vložíme polovinu plátků lilků a brambor, potom navrstvíme rajčatovou omáčku s tofu a na ní znovu zbylé plátky brambor a na závěr lilku. Do bešamelu vmícháme a rozšleháme vejce a přelijeme jím zapékanou směs. Posypeme nastrouhanou goudou a rozdrobenou fetou. Zapékáme 1 hodinu přiklopené a ještě asi 30 minut odklopené.

0 komentářů: