Polévky

Hrstková polévka se zeleninou

7.11.16 ApiAstrum 0 Comments


Pestrý mix různých luštěnin a obilovin je velmi výživnou záležitostí. Naši předkové dobře věděli co jim dodá energii a vitalitu. Nedávno jsem dokonce narazila na to, že luštěniny můžeme vařit v osolené vodě. Prý se jedná o pověru, že luštěniny ztvrdnou a musí se pak vařit déle. Jedinná nevýhoda hrstkovky je že různé druhy luštěnin se vaří různě dlouhou dobu, takže se musíme řídit podle největší luštěniny (fazole, hrách).

250g hrstkové směsi luštěnin (hrách, čočka, fazole, mungo apod.)
hrst rýže
hrst dětské krupičky
hrst malých ječných krupek
3l vody
sůl
pepř
2 větvičky celeru nebo libečku
1 cibule
3 brambory
1/2 pórku
2 mrkve

Luštěniny necháme přes noc namočené, ráno slijeme a v nové vodě vaříme s rýží, krupičkou a kroupami do měkka. Osolíme, opepříme a vložíme čerstvé natě. Když je uvařená i ta největší luštěnina přidáme osmahnutou cibulku a na kostky nakrájené brambory a zeleninu. Dovaříme a podáváme.

0 komentářů: