DIY projekty děti

Vizovické pečivo

18.12.16 ApiAstrum 1 Comments

Vyráběli jsme ho s kamarádkou a našimi dohromady čtyřmi dětmi. Poprvé po delší odmlce. Samy jsme ho totiž dělaly naposledy někdy na základní škole, a velmi se zadařilo. Děti chtěly  nějaké pečivo do své kuchyňky, jsou ještě malé a tak toho ještě moc nevytvořily, resp. vytvořily, ale hned zase zmačkaly atp., aby mohly tvořit opět nové. Koloběh tvoření a pomíjivosti, který si my dospěláci nechceme moc připouštět... A tak to bylo na maminkách, vyrobit jim to pečivo :) Jinak samozřejmě na internetu najdete spoustu inspirace a krásných tradičních výrobků z tohoto těsta, je to až umělecká činnost.


300g hladké mouky
6 lžic vody
3 lžíce octa
1 bílek na potření

Z uvedených surovin důkladně vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Trvalo mi to asi 20 minut a celkem dřina. Děti se ale opravdu vyřádí a stojí to za tu námahu. Z těsta modelujeme rukou, nožíkem a nebo nůžkami různé tvary a figurky,  vykrajujeme z vyválené placky apod. Potřeme je bílkem a upečeme v mírně vyhřáté troubě (100-150°C) do hněda. Trvá to déle, i několik hodin.

1 komentář:

  1. Děkuji moc za tento naprosto boží článek :) Já jsem si nedávno také dělala takovou menší rešerši různého pečiva, protože se nám vůbec nelíbí už pořizovat to pečivo z hypermarketů a tak dále... No, nakonec jsme našli jednu takovou super pekárnu a tam to všechno řešíme a máme z toho naprostou radost :)

    OdpovědětVymazat