Tradice do vege

Bramborové halušky

7.1.17 ApiAstrum 0 Comments


10 brambor
1 vejce
cca 400g špaldové mouky (podle lepivosti)
sůl
1 balení kysaného zelí nebo pickles
2 cibule nebo 1/2 celeru
olivový olej/ghí
200g uzeného tempehu
(brynza)

Brambory oloupeme, nastrouháme a co nejjemněji nastrouháme nebo rozmixujeme-ušetří vám to ostrouhané prsty. Přidáme mouku, vejce a sůl a vše smícháme. Konzistence by měla být opět lepivá, takže případně ladíme poměr vody a mouky, tady záleží jaké kvality jsou brambory takže se to nedá odhadnout předem. Přes síto na halušky nebo jen tak stíráním nože z prkénka tvoříme halušky a uvaříme v osolené vodě. Až vyplavou ihned je vylovíme nebo se rozvaří. Dáme do mísy a zacákneme olivovým olejem, aby se při chladnutí neslepily. Na pánvi lehce orestujeme cibuli nebo na malé kostičky nakrájený celer a tempeh. Přidáme k haluškám. Zelí ze sáčku lehce pokrájíme a vše dohromady s haluškami promícháme. Můžeme podávat i s brynzou.

0 komentářů: