Domácnost,

Univerzální čistič povrchů z citrusových slupek

25.1.17 ApiAstrum 1 Comments

Poslouží dobře v koupelně i v kuchyni. A už se nemusíte bát, že zbytky chemie z komerčních čističů ulpí na vašem jídle nebo si v nich dáte horkou vanu. Kdo má malé děti měl byl toto vnímat stejně silně jako např. hraní si dětí na dokonalém leč chemizovaném trávníku, kde jsou ještě patrné granulky hnojiv.


1l kvasného nebo jablečného octa (8%)
citrusové slupky (dobře umyté nebo bio, vymačkané citróny)
10 kapek esenciálního oleje pokud nechceme macerovat 3 měsíce slupky
štamprlička čistého vysokoprocentního alkoholu

Naložíme do sklenice nakrájené slupky a zalijeme octem. Necháme naložené 3 měsíce v temnu a občas s lahví zatřepeme. Slupky můžeme samozřejmě přidávat postupně jak ovoce spotřebováváme, ale měly by být stále ponořené. Nakonec scedíme, přidáme esenciální olej a alkohol. Dobře promícháme a přelijeme do lahvičky s rozprašovačem.
Citrusy převoní ocet, alespoň částečně, který se za časů našich babiček takto používal. Samotný je dost ostře cítit...Tento přípravek odtsraňuje mastnotu, bakterie a vodní kámen, ale i pachy.

1 komentář:

  1. Myslíte, že bych to mohla použít i v koupelně na bambusovou skříňku? Trochu tam bojuji s vlhkostí a právě uvažuji, jak ji šetrně ošetřovat, aby vypadala pořád tak pěkně. Moc se mi nechce používat chemikálie z obchodu, raději vždy volím přírodní cestu. Zkoušela jsem od Vás mýdlový gel na praní a ten je parádní, nic jiného už nepoužívám :)

    OdpovědětVymazat