Domácí lékárna

Nápoje pro vyrovnání agni, "ohně krásy"

2.2.17 ApiAstrum 0 Comments

Agni je trávicí oheň, silou proměňující to, co není vámi (potravu, nápoje, zrakové a sluchové vjemy, pocity, informace) v to co je vámi (tělo, emoce, inteligence). Agni má sílu dobře trávit potravu a všechny živiny učinit dostupné pro tělesné tkáně. Posiluje mysl, aby byla inteligentně disciplinovaná, a bylo tak dosaženo vnitřní krásy. Odstraňuje toxiny a odpadní látky ze systému a udržuje trávicí trakt čistý a vnější tělo svěží a zářivé. Takže silný, zdravý a vyrovnaný agni je třeba k udržení těla a mysli ve stavu vyrovnanosti a krásy. Když je nízký agni nebo příliš vysoký, vynořují se často napovrch psychické a fyzické problémy. Příliš nízký agni bude příčinou špatného trávení toho co do sebe přijmeme. Když je však agni příliš vysoký, doslova spálí potravu ještě před tím, než může být vstřebána.
z knihy Ajurvédská péče o krásu 
 

Známkami nízkého agni jsou:
  • plynatost, říhání, pomalé trávení, unavená mysl, obtížné probouzení, slabé nebo žádné pocení, zácpa, matná pleť
  • Zázvorový čaj k posílení agni: V jednom litru horké vody vyluhujeme nebo i krátce povaříme hrst nakrájených plátků čerstvého zázvoru. Osladíme javorovým sirupem nebo medem. Můžeme, ale nemusíme přidat špetku soli, kayenského pepře a citrónovou šťávu.
Známkami vysokého agni jsou:
  • silné říhání, intenzivní pocení, vyrážky, průjem, nepřiměřená hovornost, palčivé pocity v zažívacím traktu, nedůtklivost a zlost, hyperpodrážděnost 
  • Čaj k omezení agni: Litrem horké vody přelijeme a necháme vyluhovat po jedné lžíci římského kmínu, koriandru a fenyklu.
Nápoje udržujeme v termosce teplé a průběžně během dne popíjíme po šálcích.

0 komentářů: