Polévky

Květáková polévka zahuštěná jáhlami

30.1.17 ApiAstrum 0 Comments

Naházej do hrnce a nech to vařit. Tak tohle je také můj styl, když spěchám. Bez zápražky, bez cibulky apod. Polévka je v zimě u nás mus! Musí pořád být, jakákoliv! Často teď polévky i snídáme, s domácím kváskovým chlebem. Nebo svačíme, když dorazíme promrzlí ze sáňkování...


1 velký květák
1 cibule
3 stroužky česneku
200g jáhel
2 lžičky tymiánu
bylinková sůl
2l vody nebo zeleninového vývaru
200ml obilné smetany

Květák rozdělíme na růžičky, cibuli a česnek libovolně nakrájíme (stejně budeme mixovat) a vložíme do hrnce. Přisypeme proprané jáhly (nebiojáhly se vyplatí i spařit), tymián a sůl a zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme dokud nejsou jáhly a květák měkké, pak přilijeme smetanu a rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme si třeba pár malých růžiček květáku a trošku smetany nechat stranou na servírování ;)

0 komentářů: