Domácí lékárna,

Podběl lékařský

13.3.17 ApiAstrum 0 Comments

Celník, chlapina, koňské kopyto, lepušice, opušnice, májík, ubytmík, mateří líčko, líčko Panny Marie, babuška a babuše, oko Kristovo, podbílek, podkovka.  
Včera jsme byli sbírat první podběl! Starší syn má taky zrovna kašel. Tak kdo sbíráte květy tak to neprošvihněte ;) Je indikátorem hlinitých a písčitých půd, takže taková pomoc při hledání (pískovny, štěrkovny, náspy, holé stráně, u cest a potoků...).

v terénu
z knihy:  Moje léčivé rostliny, Maria Treben
Podběl je nejznámější a nejstarší lék proti kašli. Už staří řekové inhalovali  páry hořícího podbělu, aby ulevili astmatu. Vzhledem k odhleňujícímu a protizánětlivému účinku můžeme květ podbělu používat s nejlepším výsledkem u bronchitidy, kataru hrtanu, průduškového astmatu a zánětu pohrudnice, ale i dokonce při začínající tuberkulóze plic! U vleklého chrapotu a kašle bychom měli několikrát denně pít horký podbělový čaj s medem. Rozmačkaná listová kaše pomáhá při onemocnění plic, růži, poranění tkání a zánětech sliznic. Při chronické bronchitidě přinesou úlevu páry z podbělu, jak z květů, tak z listů. Také oteklé nohy bychom měli častěji koupat ve výluhu z podbělových listů. Sirup pomůže při nemocech ledvin a průduškovém kataru, šťáva je vhodná k léčbě plic poškozených kouřením, průduškových onemocnění a astmatu. Při bolestech uší nakapeme do ucha čerstvě vymačkanou podbělovou šťávu. Zánět žil zmírníme přikládáním rozdrcených listů smíchaných se smetanou.

Použití:
- čaj, 1lžičku směsi listů a květů spaříme horkou vodou, po minutě scedíme a pijeme ihned po doušcích horký
- čaj z kořenů, 1 lžičku namočíme na 12h , scedíme a pijeme výluh
- šťáva, čerstvé listy vymačkáme v odšťavňovači
- listová kaše (obklad na žíly)
- inhalace, 1 lžíci směsi listů a květů spaříme horkou vodou a páry vdechujeme pod ručníkem
- sirup, různé postupy
- obklady
- čajové směsi
právě nasbírané
po pár hodinách doma se květy otevřely

0 komentářů: