Zelenina

Shakshuka (šakšuka) s barevnými paprikami

2.4.17 ApiAstrum 0 Comments

Šakšuka je izraelský (židovský) pokrm oblíbený nejen po celém Středním východě, ale také v severní Africe a na Balkáně. Zpestřila jsem si ho ještě oproti klasickému základnímu receptu barevnými paprikami. Podává se jako snídaně anebo večeře s plackami nebo chlebem. Taková obdoba našeho leča jen se to nesmí míchat. Běžně se přidává harissa a chilli paprička, tu jsem ovšem nedala, protože jídlo bylo i pro děti. Je to dobrota!


olivový olej
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
1/2 lžičky harissy
3 kapie (červená, oranžová, žlutá)
100g rajčatového protlaku/pyré
200g krájených rajčat v plechovce (vybírejte kvalitní!) nebo asi 5 čerstvých
sůl, pepř
5 vajec
čerstvá petrželka

Na oleji v pánvi orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme kmín, pepř a harissu a ještě chvíli restujeme. Pak přidáme nakrájené papriky a opečeme. Po chvíli přisypeme nakrájená rajčata a protlak, osolíme a přiklopíme. Když jsou papriky měkké uděláme vařečkou díry, do kterých vyklepneme vejce, přiklopíme a už to nemícháme. Stahneme oheň na polovinu a dusíme dokud nejsou vejce hotová. Podáváme posypané čerstvou petrželkou a chlebem nebo jiným pečivem.

0 komentářů: