Polévky

Pestrá cibulačka se šalvějí a oreganem

5.5.17 ApiAstrum 0 Comments

Francouzi si cibulačku často vaří k nedělnímu obědu, nebo když si chtějí dát něco slavnostního, ale také ráno po noci s alkoholem ... Cibulačka je jejich národní poklad. Tento recept je moc povedený. Kvalitní cibulový základ (výpek) dodá vývaru typickou příchuť. Já si přidala jakjinak ještě bylinky a domácí kváskový chléb. Je to opravdu poctivá polévka.


2-3 lžíce ghí/másla/oleje
1 hrst čerstvé šalvěje
1 hrst čerstvého oregana
8 stroužků česneku
3 velké červené cibule
3 velké žluté cibule
3 velké šalotky
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
2l zeleninového vývaru
několik plátků ne úplně čerstvého kváskového chleba (jinak se při pražení může drolit)

K podávání ještě uvádím volitelné, nikoliv však nutné suroviny:
200g strouhaného sýru
worcester/shoyu

Na oleji nebo másle osmahneme lehce všechnu cibuli a česnek (nakrájené na kostičky), stahneme na nejnižší stupeň, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přiklopíme se škvírou a dusíme až hodinu. Cibule by se neměly zbarvit do hněda, občas promícháme, aby se to nechytalo. Ke konci pak už odklopíme a necháme směs zezlátnout. Chce to trpělivost, ale polévka tím získá svou typickou chuť, vůni i konzistenci. Pak přilijeme zeleninový vývar a necháme ještě na mírném plameni asi 15minut provařit. Chleba nakrájíme na kostky a opražíme nasucho v pánvi nebo opečeme v troubě. Podáváme posypané čerstvou cibulovou natí.

0 komentářů: