červen,

Rebarborový porridge

17.5.17 ApiAstrum 0 Comments

Rebarbora nebo také reveň je úžasná rostlina. Existuje mnoho druhů a pochází pravděpodobně z Číny. Desetiletý kořen se přidává do Švédských kapek a řapíky jsou skvělé do moučníků, na marmelády, kompoty a limonády... Letos u nás vyrostla mimořádných rozměrů a vypadá to, že i pokvete :0, a tak jsme už začali sklízet. Sklízí se v květnu a červnu, pak už jsou stonky moc dřevnaté a přestárlé. Pro ten vysoký obsah vitamínů je dobré si z ní něco dobrého uvařit nebo upéct. Obsahuje ale také velké množství kyseliny šťavelové (jako šťovík), a proto se to s ní nemá přehánět. Může odvápňovat a pozor by si měli dát také lidé slabší na ledviny.
Dala jsem si oloupané a nakrájené kousky do mrazáku a další sklizeň plánuju až budou jahody. Rebarbora a jahody, to je totiž božská kombinace!
Porridge je vlastně řídká kaše z obilovin a je tradiční v mnoha kulturách. Je dobře stravitelná a podává se také v době nemoci nebo k snídani, protože dodává sílu. Dnešní konzumní společnost už zapomněla na jednoduchá, zdravá, levná a posilující jídla. Hodně lidí opovrhuje prostým jídlem jako je kaše.... Neznalost a zmlsanost, je to škoda.


Porridge:
2 hrnky ovesných nebo žitných vloček
3 hrnky vody
1 hrnek světlého piva (případně vody nebo rostlinného mléka)
5-10 sušených švestek nebo datlí (nakrájené na malinké kousky)
1 lžička sušené citrónové kůry
1 lžička vanilkového extraktu

Pomalu přivedeme k varu a vaříme 5-7 minut.

Kompot:
3 oloupané velké stonky rebarbory
3 červená jablka
asi hrnek vody (jen, aby byla rebarbora s jablky částečně ponořená)
1 lžička vanilkového extraktu

Pomalu přivedeme k varu a vaříme 7-10 minut.

0 komentářů: