Pomazánky
Lilek je velmi bohatý na minerální látky a konzumuje se zásadně tepelně zpracovaný, za syrova totiž není dobrý. Dá se ale na 24h marinovat syrový (s octem, solí, pepřem a česnekem) a pak má prý i antibiotické účinky, podporuje činnost jater a snižuje cholesterol ;)
3 stroužky česneku
olivový olej na postříkání
3 lilky
2 lžičky mletého koriandru
250g uvařených červených fazolí (nebo kvalitní v plechovce)
1/2 limetky na šťávu
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Lilky podélně rozkrojíme a dáme na plech. a postříkáme olejem. Kdo nesnese pálivost čerstvého česneku, nasypte plátky česneku na lilky a upečte společně doměka. Asi 45 minut při 200°C. Necháme vychladnout a potom dužinu lilků vyškrábneme lžící ze slupky. Společně s ostatními surovinami rozmixujeme dohladka. Podle své chuti osolíme a opepříme.

Pomazánka nebo dip z pečeného lilku s fazolemi
Lilky moc v kuchyni nepoužívám. Jen občas na takové pomazánky, typu Baba Ghanoush, a v létě občas na gril...Lilek je velmi bohatý na minerální látky a konzumuje se zásadně tepelně zpracovaný, za syrova totiž není dobrý. Dá se ale na 24h marinovat syrový (s octem, solí, pepřem a česnekem) a pak má prý i antibiotické účinky, podporuje činnost jater a snižuje cholesterol ;)

3 stroužky česneku
olivový olej na postříkání
3 lilky
2 lžičky mletého koriandru
250g uvařených červených fazolí (nebo kvalitní v plechovce)
1/2 limetky na šťávu
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Lilky podélně rozkrojíme a dáme na plech. a postříkáme olejem. Kdo nesnese pálivost čerstvého česneku, nasypte plátky česneku na lilky a upečte společně doměka. Asi 45 minut při 200°C. Necháme vychladnout a potom dužinu lilků vyškrábneme lžící ze slupky. Společně s ostatními surovinami rozmixujeme dohladka. Podle své chuti osolíme a opepříme.

0 komentářů: