Pomazánky

Baba Ghanoush

31.7.15 ApiAstrum 0 Comments

Baba ganuš (baba ghanoush) je pokrm z lilku, který pochází z Levanty na Blízkém východě. Jeho použití je jako předkrm, pomazánka nebo dip.
Zdroj :  https://cs.wikipedia.org/wiki/Baba_ganu%C5%A1

Už před časem jsem zkoušela raw variantu této pomazánky a není to ono. Chuť upečeného lilku je totiž o dost jiná a specifická. Takže jsem se vrátila k tradičnímu postupu, kde se lilek v troubě až skoro připeče, což vůbec nevadí protože slupku stejně nebudeme zpracovávat :)


1 lilek
2-3 stroužky česneku
1/2 citrónu na šťávu
2 lžíce tahini pasty
1/2 lžičky římského kmínu
2 lžíce olivového oleje
hrst píniových nebo slunečnicových semínek na ozdobu
petrželová nebo koriandrová nať
1 lžíce bílého jogurtu (nemusí být)
mořská sůl
pepř
harrisa nebo chilli na ozdobení a dochucení

Omytý lilek propícháme vidličkou, aby nám v troubě neexplodoval a dáme péct na 200°C asi 1hodinu dokud není úplně svrasklý a měkký. Taky můžeme lilek upéci na grilu anebo ve žhavém popelu jako brambory. Upečený lilek pak rozkrojíme a vydlabeme měkkou dužinu a slupku vyhodíme. Vložíme do mixéru a přidáme všechny ostatní ingredience, vyjma harrisy, semínek a petrželové natě, a umixujeme do hladka. Vmícháme nasekanou nať, ozdobíme harrisou nebo chilli a semínky a dáme do ledničky vychladit. Podáváme klasicky s arabským chlebem nebo indickým chlébem Nán, s domácím žitným chlebem a nebo také jako dip ke grilování. Dobrou chuť!

0 komentářů: