Nádivky a nákypy

Jahelný nákyp

30.7.15 ApiAstrum 0 Comments


250g jáhel
600ml obilného mléka
4 lžíce rýžového sirupu
3 vejce
1 lžička skořice (nemusí být)
rozinky do těsta nebo na ozdobu
sezónní ovoce, v zimě sušené ale předem namočené, tradičně švestky a jablka
olivový nebo kokosový olej
javorový sirup

Jáhly vaříme v mléce asi 15minut, pak odstavíme, přiklopíme a necháme odstát, aby ještě vsákly zbylé mléko, a vychladnout. Do vychladlých jáhel vmícháme sirup, žloutky a skořici, případně pár rozinek. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme. Do pekáčku vymazaného olejem dáme na dno polovinu těsta, poklademe ovocem a zakryjeme zbylým těstem. Přikryjeme druhým pekáčkem a pečeme v troubě při 180°C 30 minut, pak odklopíme a pečeme dalsích asi 30 minut do zezlátnutí. Podáváme s javorovým sirupem.

0 komentářů: