Permakultura-minireporty

Planta naturalis

7.6.17 ApiAstrum 0 Comments

Minulý víkend se v Markvarticích konal 18. ročník svátku rozkvetlých luk a krásného venkova Česká květnice. Volný přístup na pozemky s rozkvetlými loukami založených z výsevu i políček z lučních květin a léčivých bylinek. V chalupě výstava bylin, semínkový krámek a setkání přátel přirozeného léčení. V kostele mše za úrodu a květinová slavnost.......

Jsem moc ráda a asi i hrdá, že takový počin jako je Plantanaturalis, je tak blízko od nás. Asi 10km. Pěstují "divoké" rostliny už od roku 1993 v největším rozsahu v ČR. Množí kolem 2000 druhů, sklízí úrodu, čistí semena, míchají směsi osiv na květnaté louky, udržují polní botanickou zahradu, zachraňují ohrožené druhy, spolupracují s vysokými školami a výzkumáky, pořádají exkurze, nabízí rostliny k aranžmá a produkují byliny......
Je to úžasné něco takového dělat. Mě by to strašně moc bavilo :) Na druhou stranu poklona a respekt. Vážím si lidí, kteří tvoří smysluplné hodnoty....... A teď už pojďte se mnou ;)

Pár rostlin, které mě zaujaly z výstavy v chalupě. Většinou tím, že jsem je nikdy neviděla ;)

Krásná sbírka jetelů
Zázemí chalupy a dvůr.  První co nás praštilo do nosu, když jsme přicházeli bylo grilované maso. Byli tu nachystaní i na klasické zájezdy možná spíš nájezdy autobusů s turisty zahradníky ;) Včetně piva. Co mají ale moc pěkné jsou staré zemědělské stroje s popisky rozeseté po celém dvoře. A roubenka je nádherná, i když v interiéru to už není takové jako zvenčí.


Z luk a polí. Asi 10 minut pěšky od chalupy jsme s dětmi zvládli a cestou okolo kravína skoukli i nějaké ty kravky. A já musela odpovídat na : "Maminko a jak tam to mlíko vyrábějí? (v té budově) apod :) Na loukách se jim moc líbilo a starší syn mě překvapil, tvrzením že cítí heřmánek. Jsou mu 4 roky a měl pravdu, já ho cítila taky.

Slibovali tu komentované projížďky po polích, ale nikde nikdo, tak jsem u boudy vyfotila alespoň toto info ;)
Hned vedle boudy obří starý pařník, který ale uvnitř vypadal naprosto  neočekávaně. Rostly tu broskve, víno a fíky!

A moje úlovky:


Malebná vesnice, krásné chalupy, cestou pekný hluboký les. Jakoby vás na jeho konci čekal tak trochu jiný svět...jako by se tu žilo jinak. Doporučuji navštívit!

0 komentářů: