Permakultura-minireporty

Svatojánské slavnosti bylin na Vlčí hoře

10.7.17 ApiAstrum 0 Comments

Krátký report z tradičního festiválku Nobilis Tilia (česká certifikovaná přírodní a BIO kosmetika) ve vlčihorské zahradě, který se nám loni tak zalíbil, že jsme ho letos nemohli nenavštívit. A opět nezklamal! Moc pohodová atmosféra, a hvězdy večera? Loni Maok, letos Zrní...... A ani letos jsem nazapomněla na naší zahrádku a odvezla si nějaké sazeničky bylinek. Mám už odsud netradiční byliny jako třeba šanta, agastache, tulsi, echinacea, citrónová tráva......


Večerní příjezd na zahájení. Kluci okamžitě obsadili balíky slámy, ostatně jako všechny děti a přidali se do slámového gangu :)
Rybníčků je tu hned několik, a těch žab a mikrožabiček pod nohama nepočítaně. Vysekané cestičky a lávky přímo vybízejí si to tu celé projít.
Workshop u jednoho ze stánků, namaluj si medvěda.
Přednáška na téma aromaterapie. 5 nej esenciálních olejů jako domácí lékárnička: teatree (dezinfekce, ale i vnitřně), levandule (věděli jste, že zastavuje krvácení?), máta peprná (analgetikum), eukalyptus (respirační problémy), borovice (na slabé ledviny), rozmarýn (povzbuzení např. při řízení auta), mandarinka nebo pomeranč (na zklidnění, zejména na děti dobře působí). Aplikace esenciálních olejů: koupel výhradně s nosičem (sůl nebo tvaroh), masáž s nosičem (15-30 kapek do 100ml panenského olivového oleje), inhalace (5 kapek na tampon, aromalampa, difuzér), vnitřně (pouze s terapeutickým poradenstvím).
Světelný kořen. Specifické pěstování velmi speciální a inteligentní, neuvěřitelné rostliny. Vysoké záhony s vrstvou písku, slámy a  půdy v těsné blízkosti včelína . Někdy trvá než jí najdete vhodné stanoviště. Je popínavá a květy nádherně voní. Pracuje s pránou a ukládá její energii do kořene, díky tomu pak dokáže komunikovat s energetickou substancí našeho těla a posiluje přesně tam, kde je to zrovna potřeba. Měla jsem možnost čerstvý plátek kořene ochutnat, je to delikátní!
Pro děti tu je vždy spousta vyžití. Svatojánský poklad od krásné víly jsme získali také ;)
Pod jasanem a v jurtě tradičně, přednášky, meditace, divadýlko a čtení pro děti....
Brutnák.
Třezalka
Výlet na nedalekou rozhlednu s kamarády.
Verunčina studánka.

0 komentářů: