Domácí lékárna,

Měsíčková mast

1.8.17 ApiAstrum 0 Comments

Za jasného a slunného počasí (jako dnes :) se sbírají květy měsíčku. Jen tak má největší účinek. Ostatně když je pod mrakem květy se stejně neotevřou a nejsou vhodné pro sběr. Pokud zůstávají zavřené celý den, můžete předpokládat déšť. Takový dočasný letní barometr ten měsíček ;)
Měsíček ve formě masti čistí, podněcuje krevní oběh a napomáhá hojení ran. Doporučuje se na ekzémy, záněty kůže, omrznutí, jizvy, vředy, křečové žíly, popáleniny, plíseň nohou... Výroba masti je snadná a když k tomu ještě může každý sám ovlivnit jaké tuky použije... přece víte, že kosmetická vazelína je z ropy a její hojivý účinek spočívá pouze v tom, že ránu utěsní proti průniku mikrobů a vysychání rány. Vazelína nemá žádný lékařský účinek! Masti jsem si vyrobila rovnou velký kelímek, asi 250ml, využijeme ji po celý rok a celá rodina, rozhodně! Letos mám totiž hodně měsíčku a skoro žádný heřmánek.....samovýsevy jsou vždycky překvapení a milá změna. Takže letos měsíčková! :)


40g včelího vosku
120g kokosového oleje
120g extra panenského bio olivového oleje
1/2l čerstvých okvětních lístků měsíčku (komu se nechce tak lze i z celých květů, z lístků je ale mast čistší)

Ve vodní lázni rozehřejeme tuky a vložíme měsíček. Asi 15 minut zahříváme a průběžně promícháváme, doplňujeme i vodu pod nádobou, kde máme suroviny.  Potom odstavíme, zakryjeme a necháme přes noc vychladnout. Druhý den opět zahřejeme ve vodní lázni a propasírujeme přes čisté plátno. Plníme do sklenic nebo kelímků s dobrým uzávěrem.
 

0 komentářů: