Houby

Houbový bramborový guláš na pivu

9.10.17 ApiAstrum 0 Comments

Nemůžu si pomoct, ale po týdnu přidávám další houbový guláš. Houby rostou, je chuť je sbírat i jíst tak co ;) Navíc se docela ochladilo, takže jsme víc omáčkoví a polívkoví.
Houby obsahují hodně bílkovin, proto se jim také často říká maso lesa nebo maso chudých. Pravdou je, že bychom je v takovém množství jako smaženice a guláše asi neměli jíst. Hlavně ne moc často a někomu to vyloženě nedělá dobře (naštěstí já k nim nepatřím). Smažené houby zase nasáknou hodně tuku a můžou se tak stát celkem kalorickou bombou. Jsou prostě hůře stravitelné... Houby obecně by se měly brát spíše jako ochucovadlo. Já se jich ale letos nemůžu nabažit a nijak mi nevadí. Delším vařením, cca nad 20 minut je to s jejich stravitelností už víc v pohodě. Jo a stejně vám po nich nikdy nebude tak těžko jako po mase ;) Všem houbařům zdar! Letos na ně s kosou!


3 lžíce oleje, másla, nebo ghí
4 středně velké nakrájené cibule
4-5 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
1 lžíce drceného kmínu
2 lžíce mleté papriky
mísa nakrájených očištěných hub
1,5l horké vody nebo zeleninového vývaru
0,5l Plzeňského piva
sůl, pepř
5-6 brambor
(sušené drcené chilli papričky)
ječná mouka na zahuštění

Základem úspěchu je dostatek hub, dobrá paprika a hodně cibule! ...jak jinak ;)


V hrnci na tuku zprudka osmahneme cibuli s utřeným česnekem, houbami a drceným kmínem. Když cibule zezlátne přidáme papriku a krátce promícháme, zalijeme pivem, osolíme a vložíme na kostky nakrájené brambory a majoránku. Podlijeme a dusíme do změknutí. Pokud chcete guláš zahustit, já ráda používám ječnou mouku rozkvedlanou v hrnečku vody, ale dobrá je také chlebová strouhanka. Zvlášť z toho kváskového ;)

0 komentářů: