Domácí lékárna,

Domácí skořicová zubní pasta

10.10.17 ApiAstrum 2 Comments

A teď zase něco kontroverzního :) Zdravím Juditu z kosmetikahrou.cz ! Tenhle nápad jsem od ní převzala a trošku si poupravila poměry jak mi to vyhovuje ;) Je inspirován skořicovými a hřebíčkovými zubními pastami z Indie. Moje asi třetí domácí zubní pasta tady na blogu a je zase úplně jiná. První soda, druhá kurkuma, třetí jíl....každá má něco do sebe a všechny jsou na čištění perfektní. A už mám v hlavě další. Chce to ale střídat a prokládat čištěním jenom kokosákem, tak to dělám já a mám ozkoušené a neměla jsem kaz teď několik let!
 

Malé opáčko proč si dělat domácí zubní pastu, kterou nevadí když nechtěně spolknete a můžete jí dát v klidu i dětem: (výcuc z kosmetikahrou.cz)

-  Jednou se složek komerčních past na zuby je SLS tedy laurylsulfát sodný, který patří mezi tenzidy. Jedná se nebezpečnou, velmi využívanou chemikálii v kosmetice a drogeristickém zboží. V zubní pastě je proto, aby zubní pasta pěnila.
-  Další ingrediencí komerční zubní pasty jsou sladidla. Při výrobě je možné použít různá sladila, velmi populární je sacharin, který patří mezi nejlevnější. Od roku 1885 je používán jako umělé sladidlo. Sacharin byl od roku 1981 na seznamu karcinogenů. Během posledních let „mu byla udělena milost“.
- Pokud navštěvujete zubního lékaře, tak vám pravděpodobně doporučí zubní pastu s fluoridem. O něm je posledních několik let mnoho spekulací. Čištění zubů pastou s fluoridem má mnoho příznivců a i odpůrců. Rozhodně se ví, že není dobré ho spolknout! Takže pozor na dětské pasty!

Fluorid se ukládá v kostech a zubech v podobě fluorapatitu (3Ca3)PO4)2CaF2) a má zvyšovat jejich pevnost. Již od r. 1927 je však akumulace fluoridu v kostech považována za spolehlivý index jeho toxicity. U domácích zvířat, do jejichž krmiva se v minulosti přidávaly přírodní minerály s fluorem, byly nalezeny nápadné změny ve struktuře zubů. Po 2. světové válce se začala rychle rozvíjet chemie fluoru a nastal rozvoj některých průmyslových odvětví, která zpracovávají sloučeniny fluoru ve velkém množství. Tuny fluoridů a dalších sloučenin fluoru se tak dostávají do životního prostředí, do vody, půdy a potravin. Tak se stalo, že příjem fluoridů v mnoha případech vysoce překročil doporučenou dávku 1–2 mg fluoridu za den a začal se projevovat jeho toxický účinek. V současné době udávají statistiky, že v USA trpí zubní fluorózou 30 – 50% dětí. Fluoridy významným způsobem zasahují do vývoje dětského chrupu a místo aby jej chránily, tak mu škodí. Podle údajů WHO se zubní fluoróza vyskytuje již ve více než 25 zemích.“ O fluoridu se dozvíte mnohem více informací z citovaného článku od Prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc. A Prof. RNDr. Jiřího Patočky, DrSc. s názvem Fluoridová suplementace:úspěch medicíny 20. století nebo nebezpečný podvod?

Takto podobně se fluorid ukládá i v naší šišince, malé žláze uprostřed našeho mozku řídící hormonální pochody v celém těle. Je tedy nadřazená ostatním žlázám s vnitřní sekrecí. Šišinka je místo odvráceného kšetramu třetího oka, centra našich vhledů a duchovního růstu.

- Další zajímavou složkou „klasických“ zubních past je triclosan. Jedná se o fenol – antibakteriální a antimykotickou složku. Triclosan se objevuje i v ústních vodách a desinfekčních mýdlech. V zubní pastě tedy funguje jako desinfekce úst. Úřad na ochranu životního prostředí USA (EPA) klasifikuje triclosan jako pesticid, který představuje riziko pro lidské zdraví, zejména pro játra a životní prostředí.

O desinfekci úst se hravě postará kokosový olej, který je antibakteriální nebo například šalvěj, máta, skořice, hřebíček...
Tak co nezkusíte to alespoň každé druhé čištění jinak?

4 lžičky jílu (bílý, zelený... )
2 lžičky mleté skořice
3 lžičky destilované vody nebo minerálky
4 lžičky kokosového oleje
10 kapek esenciálního oleje hřebíček nebo skořice
kelímek nebo skleničku

Vše v mističce dobře propracujeme na kaši. Uložíme do skleničky a vesele používáme jako běžnou pastu. Třebas u toho zažijete nějaké humorné scénky s rodinou, jako my a bahno v zubech ;) Je to sranda, ale fakt na domácí pasty nedám dopustit. Jde jen o zvyk a možná o pár ústupků, které rozhodně stojí minimálně za vykoušení!

2 komentáře:

  1. Super nápad! Ono kazy (hlavně u dětí) nejsou dány ani tak čištěním/nečištěním zubů, ale především správnou výživou... super ebook o tom má paní Eva Hájková - Jak posílit dětem zuby a zbavit se zubního kazu (je tedy se zaměřením na děti, ale ono to platí pořád i pro dospělé)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě strava má zásadní vliv na zuby, naprostý souhlas. Překyselený organismus si dorovnává pH minerály a bere si je prý dříve ze zubů než z kostí...

      Vymazat