Polévky

Cuketová polévka s tymiánem

11.10.17 ApiAstrum 0 Comments

Je zahuštěná domácím kváskovým chlebem. Musím se pochlubit, trénuju už nějakou dobu pečení bochníku, protože se mi ten sice kváskový, ale z domácí pekárny po 6 letech omrzel. Zatím nemám tolik zkušeností k tomu, abych o tom něco napsala. Je to úplně jiný level, celkem věda. A tak neúspěchy jsou, i když ne takové, aby se chleba nedal konzumovat...řeším třeba: sakra jak jen udělat velké bubliny ve střídce, lepší kůrku atd. Do polévky tedy padl krajíc normálně poživatelného chleba ;) Chlebovou strouhanku, která je na zahušťování taky super a změna, doma nevedu. Není totiž ani šance jí udělat!
Polévka je vhodná pro milovníky lehčích zeleninových polévek a zahrádkářům pomůže udat další kus. Jo dýně a cukety se letos povedly!


2 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce oleje, másla, nebo ghí
2 lžičky soli
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
1 přerostlá cuketa (oloupaná bez semen a jádřince cca 1-1,5kg)
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžička mletého kmínu
2 lžíce domácí vegety (postup zde)
1 velký krajíc kváskového chleba
listy lichřeřišnice, chleba a olivový olej k podávání

Oloupanou a nakrájenou cibuli s utřeným česnekem osmahneme na tuku, osolíme a vložíme na větší kostky nakrájenou cuketovou dužinu. Promícháme, přidáme tymián, kmín a vegetu a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Vaříme asi 15minut, vložíme nakrájený chléb a pak rozmixujeme ponorným mixérem.
Jednoduchá rychlá dobrota. Já si teď servíruju hodně oliváč snad do všeho...viz foto ;)

0 komentářů: