Domácí lékárna,

Čaj z popence

29.1.18 ApiAstrum 0 Comments

Kluci mají momentálně oba vyšší teplotu a pokašlávají. Přidala se k tomu nechuť k jídlu, a tak jsem zvolila bylinkový čaj z popence, pro svou všestrannost.


Popenec obecný nebo břečťanovitý, na první pohled běžný luční a polní plevel. Skrývá v sobě ale velkou sílu léčit. Popenec má protizánětlivé a protiprůjmové účinky. Používá se na léčbu průduškových onemocnění a kašle, rozpouští hleny a tím usnadňuje vykašlávání, současně uklidňuje sliznici, působí proti horečce a proti bolesti. Dále také na problémy s trávením, nechutenstvím a při průjmu. Zábal ze spařené kaše z byliny nebo silný výluh použijete také na špatně se hojící rány a na ekzém...
Musíte si ho ovšem nasbírat sami, protože se běžně sušená bylinka neprodává.Takže pokud nemáte nebo nemůžete sehnat nesmutněte a doporučuju letos na tuto bylinku zaostřit zrak! Je totiž všude a je výborná i v kuchyni pro své kořeněné aroma. Můžete zkusit třeba moje popencové máslo.
Nasbírejte si na jaře celé kvetoucí natě a usušte do zásoby ;) Když je nespotřebujete na čaj, hodí se podrcené jako koření do jídla.


1 lžička sušené natě
250ml horké vody

Bylinku zalijeme horkou vodou a za 5 minut scedíme. Popíjíme podle obtíží až 3 hrnky za den.

0 komentářů: