Saláty

Falafel budha bowl (bliss bowl ;)

25.2.18 ApiAstrum 0 Comments

Budhova miska je v základu velká miska nebo talíř plný nutričně hodnotného jídla, které uspokojí všechny smysly. Ještě přesněji je to miska s překypujícím množtvím jídla, připodobňující naduté břicho budhy :)
Je to hodně individuální z čeho a jak si kdo misku poskládá.  Pro vyvážené jídlo ale nezapomeňte mít podíl od každého:
- zdravé proteiny (luštěniny)
- kvalitní sacharidy (obiloviny)
- zdravé tuky (oleje, semena, ořechy)
- vitamíny a minerály (ze správně upravené nebo syrové zeleniny, ale i ovoce)
- živé jídlo (bylinky, naťě, klíčky, pickles)


Hlavní přínos takového jídla? Pokud momentálně lačníte po něčem zdravém, chutném, energetickém... a dostanete na stůl tak barevné jídlo, které vypadá opravdu luxusně, s chutí všechno sníte! Jíme totiž prvně očima, a ty dokáže budha bowl pěkně podráždit ;) Pokud je miska poskládaná správně, jídlo vás zasytí a uspokojí na hodně dlouhou dobu. Je totiž smyslově velmi pestré ;)

Jednotlivé složky mísy by měly mít různou:

texturu:
- měkké, mazlavé (fazole, fallafel, avokado, banán,...)
- na skus (rýže, quinoa, pšenice, pohanka,...)
- křupavé (mrkev, semena, ořechy,...)
- křehké (brokolice na páře,...)

chuť: 
- slaná
- sladká
- pálivá
- štiplavá
- hořká

barvu:
- červená
- oranžová
- žlutá
- zelená
- modrá
- fialová


Moje budha bowl:

- Falafel

   250g suché cizrny
   1 cibule
   lžička mletého římského kmínu
   lžička mořské soli
   pepř
   1 lžička koriandru
   špetka chilli
   šťáva z 1/2 citrónu
   olivový olej

  Cizrnu den předem namočíme (na 8-12h), pak scedíme, abychom se zbavili nadýmavých látek a v nové osolené vodě uvaříme doměkka. V misce smícháme s ostatním a rozmixujeme do hladké pasty, kterou dáme uležet, zatáhnout do lednice. Tvarujeme malé kuličky, které buď osmažíme na oleji, nebo pečeme v troubě při 200°C až 1 hodinu. Podle velikosti.

- Červená pšenice

  Opět den předem namočíme, ale vaříme ve stejné vodě! Kvůli obsahu živin.

- Restované žampionové čtvrtinky

  Na troše oleje restujeme čtvrtky žampionů, posypané bylinkovou solí a pepřem. Bez pokličky a jen do mírného zhědnutí hub. Chvíli.

- Napařovaná: brokolice, mrkev a kukuřice z mrazáku

  Je to vlastně náhrada pařáčku, i když do vody se asi vypustí víc barviv aj. než nad párou.

- Čerstvé listy: bazalka, polníček, petrželka

- Čerstvé mungo klíčky

- Tepelně neupravovaná zelenina: paprika, rajčata a červená cibule

- Ochucovadlo, omáčka (vegan jogurt s česnekem, pepřem a bylinkovou solí)

- Sezamová semínka a harrisa na ozdobu a doladění chuti

0 komentářů: