Domácí lékárna,

Domácí hydratační kůra z aloe vera

26.2.18 ApiAstrum 0 Comments

To máte tak, když jsou doma všude kytky. Ne až tak moc, ale docela dost. Mám v chalupě malá okna a tudíž i míň světla. A krutě málo místa pro kytky. Teda alespoň na můj vkus :) Všechny mám přes zimu nacpané u oken, někde i na zemi. Pěstuju jen ty co se mi osvědčily jako odolné a v sezóně můžou být venku. Spíš tedy ty, co v zimě odpočívají, sukulenty. A mezi nimi samozřejmě nechybí ani aloe. No a jak jsme teď víc doma, když hodně mrzne, a na kluky je doma málo prostoru :) ... nabořili mi do řady vyrovnaných aloí a vylámali se nějaké listy. Hned měnapadlo jak moc se to teď vlastně hodí! Mrzne až praští už nějaký den a z venku máme opravdu omrzlé vysušené tváře, doma topíme víc až jsme se dostali na hodně nízkou vlhkost 15%, mám vysušenou pleť, vlasy a kloubky na rukou.......takže samo se to nabídlo ihned k použití ;) Náhody prostě nejsou, jen mít oči otevřený!


Listy aloe jinak se záměrem zpracovávám koncem léta, kdy jsou nejkrásnější a nejmacatější ;) Dá se ale kdykoliv je potřeba během celého roku. Snad ne jen po zahnojení.

Vlasová kůra na suché a lámavé vlasy

Po umytí vlasů si uděláme zábal z aloe vera. Množství gelu závisí na délce a hustotě vlasů, pro střední délku vlasů si připravíme asi 100ml gelu. Co máte to máte, pokud je to málo vetřete alespoň do konečků ;) Pokrájený gel umixujeme a vmasírujeme do vlasů. Zabalíme do čepice (já mám takovou na zábaly a hennu) a ručníku. Gel necháme asi půl hodiny působit a potom opláchneme. Vlasy budou pevnější, a pokud to budete po čase opakovat účinek se ještě znásobí.

Hydratace pleti

List aloe rozřízneme podélně a přiložíme na umytou a dobře vyčištěnou pleť. Krouživými pohyby jakoby zapracováváme gel do pokožky. Masírujeme tak dlouho jak je nám to příjemné nebo dokud máme dost gelu. Necháme vpít a buď můžeme namazat pleťovým olejem, na noc, nebo lehce opláchnout a namazat, na den. Pozor někoho může aloe na pleti přes noc podráždit! Já mám hodně citlivou pleť ale nevadí mi, moje pleť ji doslova saje :)

Suchá popraskaná kůže

Nakrájené kousky gelu rozmístíme na postižené plochy a zabalíme bavlněnou látkou. Necháme působit co nejdéle. Pravidelně opakujeme a střídáme s vydatným promazáváním ideálně vazelínou na bázi rostlinného oleje a včelího vosku nebo měsíčkovou mastí.

Takže určitě vyzkoušejte a pokud si doma nepěstujete svoje aloe, máte rozhodně důvod to zkusit. Mít ji po ruce se mnohokrát vyplatí i létě na štípance a popáleniny nebo poškrábaná kolena ;) Hlavně hned nepoužívejte na léčení koupenou aloe z nějakého řetezce, přesaďte jí a dejte jí nějaký čas ať se pročistí od hnojiv. Až když vám začne dobře růst je to znamení, že je připravená vás léčit :)

0 komentářů: