do ruky
Odlehčit recept a zkusit to bezlepkově, přiznávám, že jsem se toho docela obávala. Navíc jsem snad ještě nedělala kynuté bezlepkové těsto. Pracuje se s ním trochu jinak, moc nelepí, ale taky nedrží při sobě. Udělat koblížky z vykynutého těsta nebyl vůbec problém a myslím, že dopadly skvěle. Nadýchané jako ty pšeničné ;)
Jinak určitě víte, že nejsme bezlekáři, ale často a ráda to střídám. Lepek, prostě lepí střeva a mysl těžkne. Sama to na sobě poznám tak, že jsem víc unavená a jakoby se točím v kruzích, nic se neposouvá, stagnuju...
250g kukuřičné mouky
250g pohankové mouky
100g másla
300ml rostlinného mléka
2 celá vejce
1/2 kostky droždí
3 lžíce třtinového cukru
špetka soli
citrónová kůra
1 lžíce rumu nebo domácího vanilkového extraktu
domácí džem nebo povidla
dostatek oleje na smažení
jemná rýžová mouka na "pocukrování"
Mléko mírně ohřejeme a rozmícháme v něm cukr a rozdrobené droždí. Rozpustíme i máslo. Ve větší misce vše promícháme s moukou, rozklepneme celá vejce, lehce přisolíme a ovoníme citrónovou kůrou a extraktem. Propracujeme dobře těsto. Nepracujeme na něm silou, naopak ho pomalu a důkladně rukou jakoby překládáme. Brzy začne držet tvar. Podsypeme a necháme v teple vykynout. Potom tvoříme koblihy, plněné nebo bez náplně. Zprudka osmažíme na vyšší (asi 3cm) vrstvě slunečnicového oleje z obou stran.
Sváteční bezlepkové koblihy
Nějak se mi nepodařilo je zvládnout na fašank (masopust), ale na Velikonoce se recept bude určitě hodit! Koblihy dělávala mamka, když jsem byla malá, a jak se mi dělaly boule za ušima :) Dnes si na to, že bych je mohla taky udělat, skoro nevzpomenu.Odlehčit recept a zkusit to bezlepkově, přiznávám, že jsem se toho docela obávala. Navíc jsem snad ještě nedělala kynuté bezlepkové těsto. Pracuje se s ním trochu jinak, moc nelepí, ale taky nedrží při sobě. Udělat koblížky z vykynutého těsta nebyl vůbec problém a myslím, že dopadly skvěle. Nadýchané jako ty pšeničné ;)
Jinak určitě víte, že nejsme bezlekáři, ale často a ráda to střídám. Lepek, prostě lepí střeva a mysl těžkne. Sama to na sobě poznám tak, že jsem víc unavená a jakoby se točím v kruzích, nic se neposouvá, stagnuju...
250g pohankové mouky
100g másla
300ml rostlinného mléka
2 celá vejce
1/2 kostky droždí
3 lžíce třtinového cukru
špetka soli
citrónová kůra
1 lžíce rumu nebo domácího vanilkového extraktu
domácí džem nebo povidla
dostatek oleje na smažení
jemná rýžová mouka na "pocukrování"
Mléko mírně ohřejeme a rozmícháme v něm cukr a rozdrobené droždí. Rozpustíme i máslo. Ve větší misce vše promícháme s moukou, rozklepneme celá vejce, lehce přisolíme a ovoníme citrónovou kůrou a extraktem. Propracujeme dobře těsto. Nepracujeme na něm silou, naopak ho pomalu a důkladně rukou jakoby překládáme. Brzy začne držet tvar. Podsypeme a necháme v teple vykynout. Potom tvoříme koblihy, plněné nebo bez náplně. Zprudka osmažíme na vyšší (asi 3cm) vrstvě slunečnicového oleje z obou stran.
Recept na bezlepkové koblihy je skvělý nápad na cesty! Ráda si připravuji něco výživného a chutného, co vydrží i několik dní. Když vyrážím do přírody, beru si sebou nejen podobné domácí dobroty, ale i vybavení z Armik.cz, kde vždy najdu vše potřebné na venkovní dobrodružství – ať už jde o batohy nebo další outdoorové doplňky :)
OdpovědětVymazat