DIY projekty děti

Solné těsto jako modelína pro děti

1.2.18 ApiAstrum 0 Comments

Když děti marodí, je potřeba jim doma stále vymýšlet nějaké zpestření, jinak se unudí. Zvlášť když jsou zvyklé být hodně venku. Teploty jim sotva povolí a už by to chtělo na zahradu...


Mám od loňska sebrané tři recepty na domácí, ekologickou a bezpečnou, tvárnou modelovací hmotu pro děti. Dá se z ní vytvořit plno rozmanitých ozdob, dekorací, postaviček i prostornějších předmětů. K různým příležitostem a k různým ročním obdobím. Kdykoliv, protože je z toho co máme všichni doma ;) a úplně stejným způsobem jako se tvaruje z modelíny. Na internetu najdete i obrázky skutečných uměleckých děl, samozřejmě dospěláků. Znám to z Ekocentra v Mladé Boleslavi, kam chodíme s klukama do dětského klubu a od kamarádky.  Recepty jsem vyzkoušela a nakonec zkombinovala v jeden, který jsem si udělala po svém, protože už jsem znala "mouchy" jednotlivých typů:
- těsta s octem jsou hodně cítit a není to při práci s nimi moc příjemné
- těsta obarvená potravinářským barvivem obarvují dětem ruce i pracovní podložku, preferuji barvení a zdobení až hotového dílka
- konzistence nebyla vždy OK, vláčnost, trhání těsta, a taky praskání při vysychání

POSTUP:
2 hrnky hladké bílé pšeničné mouky
1 hrnek kuchyňské soli
1 hrnek vlažné vody (případně s barvivem)
1 lžíce oleje
(2 sáčky šumáků pro ještě lepší konzistenci, není nutné)

Dobře propracované solné těsto se chová jako velmi tvárná hmota, proto je ho potřeba asi 15 minut důkladně zpracovávat. Taková trochu posilovačka, kterou nejde ošidit jinak nebude ten výsledný efekt ;) Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme mouku a nebo naopak pár kapek vody. Hotové ho potom zabalíme do sáčku nebo zavřeme do krabičky, aby neoschlo a necháme ho odležet v lednici dalších asi 15 minut.
Při modelování může těsto rychleji osychat, takže pracujeme po částech těsta a snažíme se výtvor dokončit celý naráz. Potom dáme na bezpečné místo na podložce vyschnout, dál od topení. Rychlé schnutí způsobuje velké praskliny! Trvá to podle velikosti několik dnů i týdnů. Můžete vyzkoušet i sušení v troubě. Ztvrdlé  výtvory pak můžeme ještě pomalovat, nejlépe fixou, ale i temperami apod. Nepoužívejte ale moc vody a pracujte rychle, jinak se povrch příliš rozmočí. Můžete nazávěr také zafixovat nebo použijte rovnou akrylové barvy :)
Zbylé těsto jsem skladovala ještě dva týdny v lednici. Asi určitě vydrží i déle, nevím, my ho postupně spotřebovali. Každopádně je třeba ho vždy znovu důkladně propracovat!

0 komentářů: