Kaše,

Dýňová smoothie bowl s kořením a vlašskými ořechy

6.2.18 ApiAstrum 0 Comments

K odpolední svačině. Prostě byla chuť na něco svěžího, něco raw. Docela jsem si oblíbila dýni zasyrova, obzvlášť ty moje vypěstované dýně Kambocha. Jsou větší a mají hodně masitou tlustou vrstvu dužiny, která po rozkrojení plodu ihned provoní celou kuchyň. Upřímně, kam se na ní hrabe prcek Hokkaidó.
Další věc, co bych chtěla zmínit, je nevhodnost zelených smoothie v zimním období!!!
Roste teď venku listová zelenina? Roste tu exotické ovoce? Opravdu si myslíte, že ovoce a zelenina z dovozu až bůhvíodkud, často stejně pěstované uměle (hnojiva, osvětlení..), vám dá to co tady a teď potřebujeme? Jste si opravdu jistí, že v zimním období chcete ochlazovat svoje tělo? Na to je ještě čas až třeba do období medvědího česneku a jarního čerstvého špenátu. Pokud chcete už teď začít pročišťovat tělo, začněte raději kopřivovým čajem a postěte se! Tento víkend to začne - masopust... Omrkněte také co lze lokálně sehnat a nekupujte drahé dovozové potraviny. Moc zdraví nám stejně nedodají a neustálou poptávkou celý proces podporujeme. Trošku mě mrzí, že lidi málo umí využívat místní zdroje, které jsou a budou pro tělo vždycky vhodnější. Stravovat se s respektem k ročnímu období a lokálním zdrojům osobně vnímám jako důležitý aspekt silné imunity. Příroda pulzuje v určitém rytmu, naše orgány podle ní a my bychom měli s ní, protože jsme její součástí.
Nejsem až tak radikální, nebojte ;) a proto se přiznávám rovnou, že máme doma čas od času banány, citróny nebo pomeranče. Není to pro nás ale nutnost, tzv. muss. Jsme schopní být o jablkách, máme závislost na kysaném zelí a šťáva z rakytníku úspěšně mizí. Spíž i mrazák nám schovává dary léta ze zahrady, ovoce, zeleninu a bylinky.
Jak to máte vy, takhle v zimě? Snažíte se jíst z lokálních zdrojů nebo preferujete exotiku a léto po celý rok? Nebo to kombinujete?


400g očištěné dýňové dužiny
250g sojového jogurtu nebo bílého jogurtu
2 lžíce medu
1/2-1 lžička dýňového koření
50g vlašských ořechů

Rozmixujeme dohladka ve výkonném mixéru a ihned podáváme. Ozdobíme ořechy, semínky a ovocem podle své chuti a preference.

0 komentářů: