Yoga

Vamana Dhautí

10.4.18 ApiAstrum 8 Comments

Vamanadhautí je poslední detoxikační technika yogínů, kterou vám tohle jaro chci ještě popsat. Pokračovat budu zase třeba na podzim pokud by byl zájem...
Jedná se o techniku odstraňující dysbakteriózy v žaludku. Je velmi důležité jí provádět společně s výplachem dutin (Djala Néti) ještě před očistou střev, protože jinak nepochybně dojde k opětovnému zamoření patogenními kulturami.
Prohlédněte si Váš jazyk jak je potažen a je velmi pravděpodobné, že tomu tak bude i u stěny žaludku. Slizovité hleny, které činí sliznici lepkavou, pokrývají milióny žláz vylučujících žaludeční šťávy, brání tak jejich činnosti a trávení nemůže probíhat dokonale. Látková výměna bude tím lepší, čím čistší jsou stěny žaludku. 

Čistíte si zuby? Jazyk? A co žaludek?
 

Tím hlavním důvodem proč se výplach žaludku vlastně dělá je jeho anatomická deformace - prověšení jeho spodní části. V této "kapse" se neustále množí nové a nové patogeny jako např. i Helicobacter pylori, který způsobuje vředy. Při každém dalším jídle se tyto zbytky promíchávají s čerstvou potravou a nepříznivě tak ovlivňují celý trávicí proces. Viz obrázek:

zdroj foto: internet různé

Problém částečně řeší půsty, ale tato yogínská technika je mnohem efektivnější. Vamana Dhautí doslova v překladu znamená očista zvracením. Někdy se mu také říká kundžal krija - gesto slona a v pojednání Bhaktiságaragrantha se o tomto Dhautí říká: 

"To, co je známo jako gesto slona, činí tělo imunním proti všem nemocem. Spočívá v naplnění žaludku vodou a jejím následném vyzvracení. Slon, který svým chobotem nasává vodu z řeky a chobotem ji také vypouští, si tak chrání své tělo přede všemi chorobami, a zrovna tak i člověk si může takto uchovat zdravé tělo. Stejně jako nádoba se čistí vodou, tak i my můžeme promývat žaludek teplou vodou."(Aštangajógavarnanda.)

A proč kočky jedí trávu? Chtějí vyvolat zvracení, čistí si žaludek!
U mnoha lidí vzbuzuje tato metoda velké obavy až odpor. Pozor nemyslete si hned, že vám bude špatně nebo potom nebudete fit. Naopak! Je to velmi rychlé a jednorázové ne jak jste zvyklí když je vám opravdu špatně od žaludku, na zvracení, po špatném jídle nebo přílišné konzumaci alkoholu. Tehdá zvracíte protože tělo nemůže trávit, zvracet ale cíleně větší množství vody je samo o sobě velkou úlevou a přináší s sebou nepochybně spoustu dalších kladů pro celý organismus. Nebudete cítit žádnou kyselost ani pálení jícnu, roztok má neutralizační a antibakteriální účinky. Neodsuzujte  hned tuto techniku a raději si uvědomte, kdy jste naposledy zvraceli - potažmo jak staré patogeny si nosíte v žaludku, a také jak vám zvracení vždycky ulevilo.

Technika:

2l převařené vody o teplotě polévky
2 lžičky speciální himalájské soli (na začátku videa Djala Néti techniky ji ukazuju ;)

Provádíme vždy ráno mezi 7-9h nalačno. Zajistěte si klid a pohodlí. Zhluboka se nadechneme a všechnu vodu vypijeme co nejrychleji a vkuse bez přestávky (nemusíte ale zrovna závodit) nad vanou, ve sprše nebo venku. Jde o to, že čím rychleji vypijete tím rychleji vyvrhnete a sliznice nestihnou vstřebat z vody tolik soli. Nepřemýšlejte, nehodnoťte, nic neřešte jen pijte, hlavně nepřestávejte!
Zvracejte v předklonu, jednou rukou se opírejte o stehno a prsty druhé ruky tlačte co nejdál na kořeni jazyka. Tak dlouho dokud to nebude naprázdno. Ruku z úst nevyndaváme a stále mačkáme kořen jazyka. Všechna slaná voda musí ven a nesmí v žaludku nic zůstat! Někdo zvrací do nádoby, aby poznal kolik toho vyšlo a jak to vypadá. Nakonec můžete také pocítit hořkost v puse, je to známka vyloučení přebytku žluči a také toho, že jste očistu dokončili. Odeberte se do relaxační pozice šavasány (mrtvola) - lehneme si na záda ;)
Najíst se můžete už asi půl hodiny po procedůře. Nečím rozumným!!! Třeba kaší nebo polévkou. Věřte mi, že budete mít velkou chuť :) Uvědomte si také po procedůře jak vám pumpování bránice krásně namasírovalo vnitřní orgány ;) Prociťte si to, je to příjemné. Jde opět o reflexní terapii, vnitřní, a to hlavně jater, střev a ledvin, srdce a plic. Dochází k jejich tonizaci.

Přiznávám na rovinu, že mi tato metoda není moc příjemná, resp. její první část - vypití slané vody, co nejdříve. Představuju si vždycky, že piju teplou polévku, ale po cca 1,5l někdy už zvracím. Chce to silnou vůli a trénink, opravdu se snažit vypít ten 1,5l  minimálně, aby to mělo požadovaný efekt.

Někteří yogíni provádějí tuto očistu denně. Zpočátku to chce frekventovaněji, a až si zvyknete a začnou ustupovat potíže, postačí méně často. Asi 4 výplachy za rok nebo podle potřeby.

S čím tato očista ještě pomůže:

- nadýmání
- dyspepsie
- pálení žáhy a překyselení žaludku
- masáž vnitřních orgánů a jejich tonizace
- odstranění silného zápachu z úst
- posílení břišních svalů
- astma
- migrény
- deprese
- bloky v mysli (zbavíte se např. strachu, který často "leží" v žaludku)

Největší problémy s trávením a prověšeným žaludkem mají lidé (i vegetariáni), kteří se často a rádi přejídají, byť třeba jen zeleninou. Nesprávná látková výměna tak způsobuje spoustu problémů od tloustnutí po žaludeční vředy.
Všechny tyto velké očisty a detoxy co jsem se rozhodla vám popsat nemá smysl dělat pokud nejste rozhodnuti se potom i jinak stravovat!!! Osobně nepochybuji o tom, že se k jejich provádění stejně odhodlají jen ti co to se sebou myslí opravdu vážně a chtějí zdravotně něco změnit. Doporučuju provádět zpočátku každý týden, váš žaludek vám za to bude vděčný, vynahradí vám to zlepšeným a snadnějším trávením, nemluvě o všech ostatních hygienických výhodách.

Hodně síly, vůle i naděje! Držím Vám moc palce!

PS: technika není vhodná pro kardiaky a lidi s vysokým krevním tlakem, pro velké kontrakce bránice, a také lidem, kteří už mají žaludeční vředy.

8 komentářů:

  1. Znova veľké ďakujem za článok a hlavne tie povzbudivé slová, konečne som nabrala odvahu :) Pred touto jogovou technikou som mala strach ale DÁ SA TO ZVLÁDNUŤ :))) Zo srdca Vám prajem veľa zdravia a radosti z jarných dní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já opět děkuji za komentář :) Ano dá se to, moc tuto techniku nemusím, ale zlepšuju se. Jsou to naše bloky a strachy, které se časem a cvikem odbourají úplně. Někomu se to možná nebude zdát, ale tyto očisty velmi pomáhají a posilují právě i po psychické stránce.
      Krásné jaro a hodně zdraví nápodobně!

      Vymazat
  2. To zní opravdu zajímavě. Už několik let se snažím věnovat se zdravějšímu životnímu stylu, kupuji bio potraviny, cvičím jógu a vydávám se na nejrůznější tůry po světě. Na tůry i na cvičení si většinou kupuji vybavení v různých specializovaných obchodech. Tuto techniku rozhodně někdy musím vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  3. Jarunka9/28/2021

    Za posední dobu, co jsme byli defacto pořád doma, přestěhovala jsem se na nějakou dobu k babičce, která má koně. Hodně jsem se s nimi sblížila a zjistila, že jsou takový můj očistný rituál, Vždy když mi je na prd, jedu k babičce, vezmu koně, dám na něho deku pro koně a vyrazíme se někam projet. A člověku se krásně pročistí hlava při tomto :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda bych se začala věnovat cvičení jógy, protože několik mých kolegyň z práce navštěvuje skupinové lekce a nemohou si to vynachválit. Nejdříve však musím dokončit zbývající návštěvy magnetoterapie (pro lepší hojení, prokrvení a látkovou výměnu, více info), které mi skutečně pomáhají po náročné operaci.

    OdpovědětVymazat
  5. Filištín11/01/2022

    Tohle je už trochu hard core, ale tak chápu, že to něco do sebe má. Já jsem v tomhle hodně otevřený, ale do tohohle bych už fakt nejspíš nešel. Ale třeba jóga mě baví fakt hodně. Stačí mi na to jenom pevná matrace a už můžu cvičit. Je to lepší než chodit do fitka a mačkat se tam s dalšími upocenými borci.

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní12/27/2022

    Vypadá to skutečně zajímavě a vzhledem k tomu, že jsem podobné rituály v přírodě již absolvoval, tak bych si nedovolil vám vaše přesvědčení jakkoliv vyvracet. Myslím, že na každého funguje přesně to, čemu věří. Svůj pravidelný detox si představuji jako víkendový výlet do přírody se stanem a dalším potřebným vybavením. Neberu si s sebou mobilní telefon a dokážu tak naprosto vypnout od každodenního stresu.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za praktické rady

    OdpovědětVymazat