Alkohol
30 nezralých ořechů
2 celé skořice
10 hřebíčků
6 kuliček jalovce
kůra z 1 bio citrónu
1l ovocné pálenky nebo kvalitní vodku
500ml filtrované vody
500g třtinového cukru
Natrhané nezralé ořechy (období kolem sv. Jána) omyjeme a nakrájíme na plátky a vložíme do minimálně 3l láhve. Přidáme koření a kůru z citrónu, zalijeme alkoholem, uzavřeme a postavíme na teplé slunečné místo třeba v kuchyni, na parapet. Na asi 6-8 týdnů.
Potom scedíme a promícháme se svařeným a vychladlým roztokem vody a cukru. Necháme odpočívat minimálně další měsíc. Pak přetáhneme hadičkou jako u vína a prvně ochutnáváme o Vánocích :)
Svatojánská ořechovka
Blíží se Svatojánská noc tak si nezapomeňte naložit třezalku nebo třeba vyrobit tento likér. Moc si na tohle nepotrpím, ale ořechovka je vážně výtečná a návštěvy nebo obdarovaní jí velmi oceňují! Věkem tento likér zraje a získává na jemnosti a delikátnosti, takže to chce trpělivost ;) Pije se poprvé až o Vánocích...V karafě mám zbytek několikaleté ořechovky, takhle vypadá hotová. |
2 celé skořice
10 hřebíčků
6 kuliček jalovce
kůra z 1 bio citrónu
1l ovocné pálenky nebo kvalitní vodku
500ml filtrované vody
500g třtinového cukru
Natrhané nezralé ořechy (období kolem sv. Jána) omyjeme a nakrájíme na plátky a vložíme do minimálně 3l láhve. Přidáme koření a kůru z citrónu, zalijeme alkoholem, uzavřeme a postavíme na teplé slunečné místo třeba v kuchyni, na parapet. Na asi 6-8 týdnů.
Potom scedíme a promícháme se svařeným a vychladlým roztokem vody a cukru. Necháme odpočívat minimálně další měsíc. Pak přetáhneme hadičkou jako u vína a prvně ochutnáváme o Vánocích :)
0 komentářů: