Domácí lékárna,

Svatojánský třezalkový olej

26.6.17 ApiAstrum 0 Comments

Svatojánská noc sice byla v sobotu a letos dokonce přímo v novoluní (ideálnější nástup léta snad ani nemůže být), ale jaksi jsem to zvládla až dnes ;)
Používá se jako běžný jedlý olej, ale hlavně jako léčivý olej na jizvy, po opalování, na rány na kůži, malým dětem na opruzeniny, ale i na bolestivé klouby. Dá se také použít do koupele jako zklidňující, relaxační přísada. Nejlepší je ale na uvolňující masáže, tak ho používáme my :) Když je hotov má nádhernou červenou barvu, fotku pak přidám. Dělám ho už poněkolikáté a patří k mým oblíbencům spolu s heřmánkovým a měsíčkovým olejem.


Při sběru třezalky dbáme hlavně na to, abychom trhali jen poupata. Ty totiž obsahují nejvíce červeného barviva! Poupata vložíme do skleněné nádoby a trochu pomačkáme koncem vařečky (hlavně ne něčím kovovým). Přelijeme kvalitním slunečnicovým olejem a zakryjeme nevzduchotěsně, tedy korek, látka nebo neutažené víčko... Sklenici postavíme na přímé slunce a necháme tam stát dokud se olej nezabarví do tmavočervena. Sklenice opravdu musí být vystavena přímému slunečnímu záření, na noc vezmeme domů. Trvá to 10-20 dnů, záleží na spoustě faktorů od kvality a množství poupat třezalky, ale i oleji, teplotách.....

0 komentářů: