Zavařování zelenina
10kg okurek vcelku = asi 30 sklenic (záleží na velikosti, malé jsou skladnější ;)
10kg okurek překrojených = asi 25 sklenic
Nálev (pro asi 20 klasických okurkových sklenic):
3,8l vody
1,2l octa
160g himalájské soli
100g třtinového cukru
Nálev v hrnci svaříme a mícháme do rozpuštění surovin.
Do sklenic (čistých, případně vyvařených):
2 kuličky černého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1/3-1/2 lžičky hořčičného semínka
1/3-1/2 lžičky černého hořčičného semínka
mrkev
křen
cibule
kopr (nať i květ)
Okurky vykoupeme a očistíme kartáčkem. Necháme vcelku nebo nakrájíme, podle velikosti a tvaru a srovnáme je dobře do připravených sklenic s kořením a zeleninou, ať se jich vejde co nejvíc. Každou sklenici zalijeme svařeným nálevem, lákem, tak aby byly všechny okurky ponořené. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.
Okurky nakládačky podle rodinného receptu
Máme rádi kyselejší a kořeněné okurky. Z těch kupovaných mám nejradši Znojemské, ty pidi nejmenší :) Ale ta cena!!! Mno takové jsem sice na zavařování neměla, ale chutnají přesně tak, jak si pamatuju od dětství. Recept od mojí babičky ;)10kg okurek překrojených = asi 25 sklenic
Nálev (pro asi 20 klasických okurkových sklenic):
3,8l vody
1,2l octa
160g himalájské soli
100g třtinového cukru
Nálev v hrnci svaříme a mícháme do rozpuštění surovin.
Do sklenic (čistých, případně vyvařených):
2 kuličky černého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1/3-1/2 lžičky hořčičného semínka
1/3-1/2 lžičky černého hořčičného semínka
mrkev
křen
cibule
kopr (nať i květ)
Okurky vykoupeme a očistíme kartáčkem. Necháme vcelku nebo nakrájíme, podle velikosti a tvaru a srovnáme je dobře do připravených sklenic s kořením a zeleninou, ať se jich vejde co nejvíc. Každou sklenici zalijeme svařeným nálevem, lákem, tak aby byly všechny okurky ponořené. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.
0 komentářů: